diumenge, 17 d’octubre del 2010

Festa de l'arbre sí. Però ben feta.

En vista de la festa de l'arbre que l'Ajuntament està organitzant pel proper dissabte 23 d'octubre i vist que discrepem de la manera en que es pretenia i pretén realitzar,  el CEPA / Alnus - Ecologistes de Catalunya de Sant Just Desvern volem expressar el nostre posicionament.

L'Ajuntament ens va demanar la opinió al CEPA, com a d'altres entitats de Sant Just, a partir d'un esborrany de programa d'actes que ens passava la regidoria de medi ambient.

Alguns dels participants a la Festa de l'arbre 2005
D'entrada creiem que l'octubre no és la millor època per plantar arbres, ja que per a realitzar trasplantaments convé més el fred de l'hivern quan queden en un estat letàrgic.
L'activitat podria ser compatible amb l'activitat de visita al que ara s'anomena corriol dels ametllers, però no podem dir el mateix de la visita al camí encimentat de la Vall, al qual ens vam oposar en el proces participatiu i vam presentar al·legacions que majoritàriament van desestimar. Ara per ara continuem considerant que és un despropòsit tal i com està projectat i no admetem que l'Ajuntament barregi l'acte de la festa de l'arbre amb la presentació de nova obra a la Vall.

El fet que triïn aquestes dates bàsicament per fer coincidir d'alguna manera amb la inauguració de les diverses obres finalitzades de restauració de la Vall i d'ATLL, creiem que pot resultar contraproduent per l'èxit i la consolidació dels arbres plantats, que com hem indicat abans, la millor època per fer els trasplantaments és entrat l'hivern.

Per altra banda estan els precedents. La festa de l'arbre de 2005 que és va fer entre el camí de can Biosca i el camí de la Muntanya o (Ctra. de Vallvidrera en aquell moment), va tenir a posteriori uns resultats nefastos, no va sobreviure ni una quarta part de les dotzenes d'arbres que va plantar tothom. Per què? Doncs no es va fer un adequat manteniment posterior i rec a l'estiu. De la plantada de 50 verns a la Baixada del mas podem dir el mateix.

Si no es vol fer una nova pantomima de festa de l'arbre, i es vol fer de debò, cal assegurar un manteniment després de la plantada. Si la mida dels arbres és petita cal col·locar proteccions, el rec ha d'ésser habitual, i més freqüent a l'estiu, etc.
No podem entendre que com ens diuen, l'Ajuntament disposi en aquest cas d'un pressupost de manteniment limitat a un any. No sabem si d'aquí un any i mig o dos, quan els arbres encara no estan ben arrelats hi haurà sequera, i entenem que seria bo tenir en compte un manteniment a més llarg termini garantit.

La festa de l'arbre ha de ser una festa sentida per la gent, als participants els ha de sortir de dins la necessitat de plantar un arbre sense que els calgui l'incentiu de botifarrades. Som partidaris d'evitar populismes. Tot i així, no veiem inoportú oferir als participants algun tipus de producte natural de la terra. (Sucs ecològics, gaspatxo, aigua de la font de la Beca, cervesa en bidó i gots reutilitzables, etc. Fruita seca i fresca, olives, formatge, etc.). Així ajudem una mica a canviar els hàbits de consum amb productes més saludables i de poc impacte ambiental.

Com a entitat ecologista no renunciem a participar i promoure l'activitat de la festa de l'arbre.
Continuem pensant que l'octubre no és una bona data. Tot i així, si els seus tècnics hi donen el vist i plau, deu ser per algun motiu. Sempre se'ls podrà reclamar responsabilitats, tot i que no creiem que sigui costum.

El que no promourem en cap cas és la visita a les diverses obres de restauració que s'estan fent a la Vall i tampoc el malbaratament de diners en àpats de reclam o contractació de servei de transport en bus que considerem innecessari en aquests temps en que convé l'austeritat, i sobretot invertir correctament els calers, en aquest cas garantint el manteniment dels arbres.

Aquestes són les reflexions que hem fet arribar al regidor de medi ambient i que esperem comparteixin tots els activistes que vagin a plantar arbres aquest dia a la Vall.

Oleguer Farràs
Jordi Agulló

--

Calendari d'activitatsCentre d'Ecologia i Projectes Alternatius
CEPA / Alnus - Ecologistes de Catalunya de Sant Just Desvern
Casal de joves. Av. Indústria 34. (08960) Baix Llobregat
934731641 - 647330788  /  605782507
Casal Tel/Fax: 933710252
http://alnus.pangea.org/
Bloc Opció Natura
·························································
Seu central CEPA c/ Jaume Balmes, 4 Bx (08750) Molins de Rei
Telèfons: 93 680 27 51 / 93 680 16 78  - Fax: 93 680 16 78
e-mail: cepa@pangea.org
http://cepa.cat/
http://www.ecologistes.cat/

http://www.collserola.org/

1 comentari:

  1. Hi havia una petita errada que ja s'ha corregit del text inicial, on es deia que no havia quedat cap arbre viu a la plantada del 2005. Hem comprovat que queden 6 o 7 oliveretes en forma d'arbust entre els matolls.

    Oleguer

    ResponElimina

Si vols pots expressar la teva opinió en el comentari...
També pots crear una nova entrada relacionada amb l'objectiu ambientalista o crític del Bloc, enviant un correu a oleguer.farras@gmail.com, opcional afegir una foto adjunta.