dijous, 28 de setembre de 2017

VINT ANYS D'ALNUS

                         (Per Arbre Agulló)

Doncs si!  Hem arribat als vint anys, aquest petit grup fundat per l’Oleguer Farràs, en Pere Aceitón, els germans Hugo i Óscar Fernández, i na Marisa Blanco. Un any després em vaig incorporar a la lluita per una Natura viva i al 1998 sumàvem fins a 28 soci@s.
Als peus del vern de la plaça de la vila el dia de la fundació 20 de juliol de 1997.

La història és necessària, però hem de tenir en compte sempre que l’escriuen els guanyadors, o sigui els poders...
D’històries i versions n’hi ha a dojo, cal llegir-ne moltes per fer-se’n una idea. No obstant, sempre és millor una mala història, que sol ésser el que sempre ens venen, que cap història, el no coneixement és el pitjor de tot. Cal per tant, que nosaltres escrivim la nostra història. Com a grup independent 100%, els poders no ens tenen en compte, sols hi ha només que veure el ressò de les iniciatives d’ALNUS al butlletí municipal, quantes vegades hem sortit?...
Gran part de la nostra història és a http://alnus.pangea.org

ALGUNES BATALLES FETES:


SALVEM LA VALL DE SANT JUST I FORESTACIÓ
Xerrada amb la Plataforma Cívica
en Defensa de la Vall (PCDV). 2004.

Vem participar en la plataforma que es va crear i de moment la Vall està parcialment salvada.

Tasques de manteniment de la forestació al torrent de can Cortès. 2017.
Per donar-li força hem fet una plantació de roures i alzines que estan creixent malgrat el canvi de vegetació i proliferació d’esbarzers. 
PROGRAMA ESTRATÈGIC MEDIAMBIENTAL MUNICIPAL 

Hem proposat un programa municipal de medi ambient, durant diverses legislatures.
Xerrada i exposició sobre energia solar a Can Ginestar. 2002.
Hi ha aspectes parcialment assolits com l’estalvi energètic i ús raonable de renovables, i d’altres que encara estan per fer, com per exemple la policia verda, la mobilitat sostenible, millora de recollida selectiva dels
residus, etc...
Bicicletada per la mobilitat
sostenible. 2010.


FEDERATS EN L’ÀMBIT DE CATALUNYA

Acció amb EdC denunciant l'excès d'envasos. 2006.
Hem participat des dels inicis en Ecologistes de Catalunya. Ens vam integrar a Centre d’Ecologia i Projectes Alternatius (CEPA) el 2009, quan no podíem respondre administrativament amb una estructura mínima.


NATURALISTES

Hem fet tasques culturals naturalistes, coneixement de les papallones de la Vall, dels bolets, arbres i sortides col·lectives, algunes d’elles relacionades amb la natura i l’art. Som coautors  i editors de llibres de la Vall, alguns inspirats en les nostres sortides.
Sortida naturalista. 2007.Hem fet programes i col·laboracions a Ràdio Desvern i articles per la revista La Vall de Verç.


Excursió a una verneda de Collserola.1998.
L’Alnus glutinosa sp. és el nom científic del vern, l’arbre que dóna nom al nostre municipi i que va ser escollit per aglutinar la lluita verda.

Als peus dels verns

L’ALNUS s’impulsa per l’amor pel nostre entorn natural, la sensació de vulnerabilitat i el sentiment de protecció, i es nodreix de la força i la resistència pròpia d’aquest patrimoni que ens ha arribat, que és silenciosament present, en silenci vibrant (el silenci de les coses vives).


RECORDS I  MENCIONS A ACTIVISTES

Antoni i Margrit
Cultura, Art i Natura
Tot sentiment
Maria i Xavier
Rigor, humanitat
Catalunya lliure 

Pere,
Excursionista
Despreniment
i generositat


Dolors
Natura, art
 i connexió

Arbre
Lluita valenta
Amor i creixement

Oleguer
el tronc
D’un roure


    


  

I DESPRÉS DE 20 ANYS, QUÈ?

Com altres entitats en que no hi ha relleu activista, de moment continuarem sota el paraigües del CEPA – Ecologistes de Catalunya, i igual que en els darrers anys a Sant Just, mantindrem una activitat relaxada i bàsicament naturalista... això sí, a la guait de qualsevol crisi en l’àmbit de Collserola o desfeta ambiental local... oberts a sang nova.
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si vols pots expressar la teva opinió en el comentari...
També pots crear una nova entrada relacionada amb l'objectiu ambientalista o crític del Bloc, enviant un correu a oleguer.farras@gmail.com, opcional afegir una foto adjunta.