dimecres, 22 d’octubre del 2014

Les vaneses a la tardor estan de posta

Altre cop parlo de papallones... Tot i que aquest mes d'octubre les papallones que proliferen més i estan clarament actives per tot arreu són les blanques, aprofito per destacar-ne una altra més atractiva, l'Atalanta; de la que he descobert diverses postes d'ous per la vall de Sant Just, sobretot pels volts de can Biosca i can Candeler.
Vanesa atalanta, reposant sobre una alzina.

Un exemple de l'eruga en la quarta fase, pocs dies abans de crisalidar.
La Vanesa atalanta és una papallona de mida mitjana, que podem veure a Collserola pràcticament tot l'any. Poques vegades les veurem en gran nombre, però en un passeig en un dia assoleiat en podrem trobar unes quantes. Sovint les podrem trobar als boscos entre alzines i pins. A les tardes solen freqüentar les parts altres dels turons on els mascles competeixen per trobar parella.

Dos ous de vanesa en una mateixa fulla de parietària.
I si les veiem a prop o sobre ortigues, o parietària, provablement es tracta d'una femella que va escampant ous sobre les fulles d'aquestes plantes de les quals les erugues se n'alimentaran.
Aquí és veu l'eruga de la Vanesa, acabada de sortir de l'ou, 9 dies més tard de la posta.

Oleguer Farràs i Jané

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si vols pots expressar la teva opinió en el comentari...
També pots crear una nova entrada relacionada amb l'objectiu ambientalista o crític del Bloc, enviant un correu a oleguer.farras@gmail.com, opcional afegir una foto adjunta.