diumenge, 19 de desembre de 2010

Un resident a Collserola que s'acosta al poble per picar.

Acabem l'any internacional de la biodiversitat, presentant un vistós veí, que fa més d'un mes que es deixa veure força, la mallerenga blava, i no només a Collserola, sinó endinsada als carrers i parcs de Sant Just i rodalies, sobre els arbres que tenen la llavor madura dins les baines.
Amb els seus moviments acrobàtics, van d'una branca a l'altre picant les baines i recollint la pipeta, i també entonant un cant força agut i curt "tsi-tsi-tsi".

De totes les mallerengues, aquesta és la única que te el capell blau i per això se l'anomena així, tot i que en castellà opten pel nom Herrerillo comun.Fotografies d'Oleguer Farràs als entorns de can Candeler.

http://www.sioc.cat/fitxa.php?sp=PARCAE

Mallerenga blava (Parus caeruleus)

Resident comú, distribuït per tot el territori, llevat de les zones més deforestades, on és molt més local i dels boscos subalpins de coníferes, on pràcticament no penetra enlloc. Migrador i hivernant regular, que arriba en nombre variable a zones de terra baixa on és present en baixa densitat com a resident, o no és present del tot (per ex. algunes zones humides com el delta del Llobregat).
Ordre Passeriformes
Família Paridae
Subespècies citades a Catalunya
  • P. caeruleus caeruleus
Llista Patró Categoria A
Població catalana 466.375-657.290 parelles
Població europea 20.000.000-44.000.000 parelles
(75-94 % població mundial)

Estat de conservació

Catalunya Preocupació menor
Europa Segura

Legislació aplicable

Reial Decret 439/1990 Annex II (Espècie d'Interès Especial)
Decret Legislatiu 2/2008 Espècie protegida (Categoria D)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si vols pots expressar la teva opinió en el comentari...
També pots crear una nova entrada relacionada amb l'objectiu ambientalista o crític del Bloc, enviant un correu a oleguer.farras@gmail.com, opcional afegir una foto adjunta.