dissabte, 18 de desembre del 2010

La Vall de Sant Just més protegida

Tenim dos parcs de Collserola en un

El passat octubre de 2010 i després de 5 anys d'espera oficial, es va declarar per fi Collserola Parc Natural. Això significa en concret, un petit augment en el grau de protecció legal de la serra i també un lleuger augment de la superfície protegida i reconeguda per la Generalitat com espai d'interès natural. Tot i això, els límits s'han quedat molt curts al parer del CEPA i la Plataforma cívica per a la defensa de Collserola (PCDC), que en les al·legacions vam proposar molta més superfície ampliable. Ara ha quedat una duplicitat de límits deixant dos Parcs de Collserola. El PEPCo, que està declarat des del 1987 continua vigent i és més ampli que el Parc Natural recentment aprovat.
En la imatge és pot comprovar els 2 límits diferents en el cas de la Vall de Sant Just i dues noves peces incorporades al Parc Natural, (una d'elles ja en els límits d'Esplugues) possiblement gràcies a les nostres al·legacions.

Els sòls derivats de la modificació urbanística de la Vall que va promoure l'ajuntament, ja estaven incorporats al parc Natural a la proposta inicial que es va presentar el 2009, però no van tenir voluntat de protegir més Vall i per poc així ens quedem. De totes maneres, la Generalitat no considera vigent la protecció d'aquest sector fins passats 2 anys, degut a que encara no s'ha solucionat els traspassos de sostre edificatori cap a altres municipis.


Nou sector de la vall per a restaurar

Aquest petit sector ampliat és el que va de can Gelabert al carrer 11 de setembre, i que va ser arrasat per les obres d'ATLL, per on va entrar la gran tuneladora que va foradar mitja Collserola cap a les seves profunditats, per unir o intercanviar les aigües que arriben de la conca del Ter amb la del Llobregat i garantir l'abastiment d'aigua de Barcelona i entorns. Com que aquesta obra està pràcticament finalitzada, ATLL ha de tornar a restablir l'entorn de riera en aquest espai ara desnaturalitzat.
El 14 de desembre en el Consell de Medi Ambient municipal es va presentar un pre-projecte de restauració d'aquest sector on bàsicament s'endreçava i es reverdia l'espai d'una manera molt bàsica, plantejant que es tractava de deixar-ho si fa o no fa, com estava abans de la intervenció d'ATLL. Sembla clar que no tenen en compte que estan, no només dins el Parc de Collserola, sinó que allò ara és Parc Natural. El veí i Catedràtic d'ecologia Narcís Prat va intervenir magistralment donant les indicacions del que seria ideal i bàsic per reformular el projecte i integrar adequadament aquest entorn de riera.
El regidor de Medi ambient diu que s'intentarà millorar el projecte si el pressupost molt limitat ho permet, però la seva percepció és que tal i com està formulat actualment ja està prou bé tractant-se d'un sector periurbà.

La pega és que s'han gastat la majoria del pressupost de restauració de la Vall per a pavimentar un tros del camí de la Muntanya. Esperem que no se l'acabin de gastar continuant la pavimentació i quedi el suficient garantir una restauració com cal de l'espai natural.
Per altra banda, hem iniciat contactes amb el Consorci del Parc de Collserola i el Departament de Medi Ambient per veure si reaccionen davant d'aquesta situació i entre tots es pot assolir un millor resultat...

Oleguer Farràs i Jané
CEPA / Alnus - Ecologistes de Catalunya
Plataforma cívica per a la defensa de Collserola
Sant Just Desvern (08960) Baix Llobregat
http://alnus.pangea.org/
http://cepa.cat/
http://www.ecologistes.cat/

http://www.collserola.org/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si vols pots expressar la teva opinió en el comentari...
També pots crear una nova entrada relacionada amb l'objectiu ambientalista o crític del Bloc, enviant un correu a oleguer.farras@gmail.com, opcional afegir una foto adjunta.