dimarts, 19 d’octubre del 2010

Collserola per fi Parc Natural

Publiquem el Comunicat premsa de la Plataforma Cívica per a la Defensa de Collserola a ran de la Declaració del parc natural de la Serra de Collserola
La PCDC es felicita per la declaració definitiva de Parc Natural, però lamenta el greu retard en que ha arribat, després que hagin passat 8 anys que entrés una proposta al parlament fruit de la mobilització ciutadana i ecologista, on es demanava la revisió del grau de protecció del Parc de Collserola, i més de 5 anys des del compromís del DMAH per declarar Collserola Parc Natural.
En aquest temps el desenvolupament urbanístic i l'edificació dins el Parc i al límit dels sectors protegits perquè la planificació urbanística vigent (Pla General Metropolità de Barcelona), el PGM-1976, ho permetia i les administracions municipals en general se n'han aprofitat demostrant una manca de sensibilitat pel medi natural.
Els acords finals, per ampliar els límits de protecció del Parc han estat massa tímids, fins al punt que la superfície total del Parc Natural, amb aquest decret es veu manifestament disminuïda respecte al de l'actual pla especial (PEPCo). Fins i tot, -si no han esmenat el que van aprovar al desembre passat-, inconcebiblement es retallen determinats sectors protegits pel PEIN i la Xarxa Natura 2000 europea.
A les al·legacions que vam presentar a principis d'any demostràvem que era possible i recomanàvem la protecció de més de 1500 ha que formen part de Collserola i que són urbanísticament compatibles amb la declaració de parc natural. Zones verdes, equipaments, zones forestals, sistemes, i zones agràries i que com s'ha vist no són prioritat del govern protegir, tot i que faria molt per millorar la qualitat dels ecosistemes i evitar nous desenvolupaments urbanístics. Entenem doncs que el PNSC aprovat no servirà per a corregir la incoherència del que ha estat ja urbanitzat i edificat a la serra.
El que valorem força positivament del PNSC és que dona protecció a nous sectors com la Torre Negra, el Turó de Montcada, etc. Incorporant-los; i la creació de les dues reserves naturals parcials de la Font Groga i de la Rierada-Can Balasc, atès són sectors de gran valor biològic.
La PCDC creu que els Espais de regulació especial, ERE, dins el parc van clarament en detriment de la protecció dels espais naturals. La majoria d'aquests espais estan sota la qualificació urbanística actual de forestal, i en alguns casos suposarà transformacions urbanístiques així com la construcció de nous serveis i equipaments i també habitatges.
Una incògnita molt rellevant que queda, és la relativa a l'ordenació i planificació de l'ús i gestió del PNSC que es posposa durant uns 2 anys i que ha de determinar un Pla especial.
Quedem pendents d'una nova valoració un cop puguem consultar el decret a fons, i esbrinar quins són els límits definitius en els plànols, i si han estimat algunes de les nostres al·legacions com la necessitat d'aportar concrecions a la necessària connectivitat de la serra amb els espais naturals propers formant una anella verda. La limitació de la caça. La compatibilitat o no amb nous eixos viaris, etc.
Els propers dos anys tindrem feina a fer aportacions per tirar endavant un Pla especial d'usos i gestió del parc que esperem ajudi a regular i limitar determinats excessos d'activitat humana en els sectors ecològicament més sensibles.
Agraïm el suport i els comentaris que alguns milers de persones han donat a la causa de defensar Collserola a través de la nostra pàgina web de salvem el parc natural, i que vam aportar com a reforç de les nostres al·legacions, així com els participants a la Marxa en defensa de Collserola.
Finalment hi hem guanyat tots plegats.



1 comentari:

  1. Siiiiii... podem felicitar-nos de lluitar per un Món possible per la humanitat, a vegades es produeixen avenços.
    Ara ells ( vull dir, els sostenidors del sistema, ens diran que són els protagonistes del tema, per estar a les institucions). Nosaltres em de tenir clar que sense lluita no hi ha futur.

    ResponElimina

Si vols pots expressar la teva opinió en el comentari...
També pots crear una nova entrada relacionada amb l'objectiu ambientalista o crític del Bloc, enviant un correu a oleguer.farras@gmail.com, opcional afegir una foto adjunta.