diumenge, 9 de juliol del 2023

Inauguració de la font del torrent de can Cortès - Especial reforestació estiu

L'agrupació Alnus/CEPA- Ecologistes de Catalunya va demanar a l'Ajuntament de Sant Just la col·locació d'una font pública prop del torrent de can Cortès, per facilitar el reg, en època de calor, del sector on des de fa 24 anys ha anat realitzant tasques de reforestació i manteniment, en una superfície aproximada d1'5 Ha, en diversos estatges, sobretot al centre del torrent, però també marges amunt.

Tres voluntaris d'Alnus de tres generacions, inaugurant la font al camí de can Biosca.

Rètol i accés al sector reforestat amb alzines i roures

Reg amb garrafes, 2 o 3 litres mínim
 

La font es va instal·lar amb relativa rapidesa, el més de juny, però no es va connectar a la xarxa fins fa una setmana, ja entrat el juliol. És avui, diumenge 9 de juliol que la donem per inaugurada havent omplert una setzena de garrafes d'aigua. 

En el que portem d'any, amb la calor que ha fet, ha provocat la mort d'alguna de les últimes alzinetes plantades i l'assecat de bastantes fulles, en alzines i roures joves. Tot i anar fent recs puntuals, ja que pràcticament no ha plogut.

Ara, tot serà més fàcil, atès tenim la font a 50m de la zona reforestada i tothom, en qualsevol moment pot anar a regar i fer una repassada. De fet, Alnus convida a tots els voluntaris que durant tants anys han col·laborat puntualment en plantades, estassades i tasques de manteniment a continuar el reg individualment quan passin per la zona. I evidentment, a qualsevol persona amb sensibilitat ambiental.

Voluntari d'Alnus omplint garrafes per regar.
Indicacions per a un reg correcte.

Es tracta de regar principalment els exemplars més joves, que són els que tenen les arrels menys profundes, i per tant, més difícil accés a la humitat.

Si l'arbre disposa d'escocell o està ubicat en un lloc pla, es pot regar a dojo, al voltant del tronc o tija, sempre procurant que l'aigua no s'escampi fora de l'escocell. 

Si l'escocell s'està perdent, o no ni ha, es pot ajudar amb la mà a fer-ne un, fent una mica de forat al voltant, i envoltar-lo de pedres.

Reg d'alzina amb raig fi inicial, amb diverses tandes
Quan el plançó a regar està en pendent, cal regar-lo en tres o quatre tandes i amb poca aigua al principi, ja que s'escola cap a vall i es perd. Cal primer humitejar i assegurar-se que l'aigua penetra el terra. Els petits cal regar-los amb un mínim d'un litre d'aigua. Quant més gran, li cal més aigua.

Es pot fer varies passades per diferents arbres per no haver d'esperar a que la terra estigui absorbent.

Reg de roure en pendent amb raig fi, inicial

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pels més valents, tot-terreny, cal explorar els voltants, corriols amunt, alguns amb fortes pendents, fins un desnivell de 15m, ja que hi ha roures i alzines assedegades, disperses per tot aquest sector, a banda i banda del torrent.

Garrafes darrera Olivera

 

 Podeu trobar les garrafes darrera l'olivera que hi ha 20 metres torrent endins, o a uns 60m més endins, recte amunt, al centre del torrent, on s'acaba la zona transitable.


1 comentari:

  1. Perseverança, amor a la Natura, sense vida, la terra és un planeta rocos com Mart. totes les persones han d'ajudar a la Natura en aquests moments. Porteu aigua quan aneu a la muntanya I regueu els arbres de la perifèria.

    ResponElimina

Si vols pots expressar la teva opinió en el comentari...
També pots crear una nova entrada relacionada amb l'objectiu ambientalista o crític del Bloc, enviant un correu a oleguer.farras@gmail.com, opcional afegir una foto adjunta.