dilluns, 20 de març del 2023

Nova planificació urbanística del sector de la Bonaigua, vestida de verd

Nova planificació urbanística del sector de la Bonaigua, vestida de verd, i amb més de 20000m2 d'edificació nova.

Proposta d'enverdir la riera de Sant Just, a canvi d'edificar-la.

 Els interessos econòmics especulatius continuen planejant sobre la vall de Sant Just. Immediatament després de la destrossa del sector Garrofers, entre l'institut i can Mèlic, torna com  l'espasa de Dàmocles, una nova amenaça d'urbanització, de la que l'Ajuntament de Sant Just Desvern assegura no es pot aturar, només transformar. Ens presenten la foto del sector de la Bòbila edificat amb uns blocs de pisos enormes i després ens presenten altres alternatives amb la riera reverdida, en part enjardinada, i en part naturalitzada. 


El passat dijous hi va haver una primera jornada de participació ciutadana on es va explicar la proposta presentada pels promotors, i les opcions alternatives que han treballat diverses administracions i arquitectes (1)

S'espera de la gent, que el proper dijous 23 es decideixi entre 4 opcions que estan explicades aquí: http://santjust.cat/repensem_bonaigua/ 

Tanmateix, totes les opcions impliquen una enorme edificació de la vall, si no als terrenys de l'antiga bòbila, repartit en tot el sector de la Bonaigua.

Als participants de la sessió anterior no els va agradar cap proposta, entre els quals Alnus- Ecologistes de Catalunya, ja que no estan suficientment documentades ni justificades, i sobretot, es troba a faltar la proposta d'edificació 0, amb el cost econòmic que pugui suposar de compensació als propietaris que van adquirir els drets edificatoris, quan l'ajuntament va aprovar el pla, a principis de segle.

L'Ajuntament ens presenta un pla parcial acotat a la Bonaigua, però no ens diu res dels altres possibles desenvolupaments de la Vall, sobretot l'annex a la Bonaigua, que és el gran sector de la central elèctrica, que ocupa una gran part de la vall, i des de fa anys està mig abandonada, només s'empra una petita part de les instal·lacions i tard o d'hora s'haurà de pensar quin aprofitament donar-li. Estaria bé poder repensar l'urbanisme de Sant Just tenint en compte tot el conjunt, i no ara un tros, i després un altre.

La urbanització elitista de la Bonaigua, no deixa de ser un disbarat urbanístic, que avui dia no te cap justificació, atès el greu impacte, tant paisatgístic, com sobre la mobilitat urbana, en un sector coll d'ampolla que no faria més que complicar el transit del passeig de la muntanya i la rambla, ja caòtic en hores punta. 

Alnus reclamem responsabilitat a les administracions davant aquest desastre que ens presenten. No és una sortida responsable conformar-se amb edificar repartidament. Tindria més sentit, si no es pot desprogramar, trobar una sortida similar a la que ja es va arribar amb els propietaris de la part alta de la vall, amb la signatura d'un conveni. L'alcalde Basagañas, va assegurar que van estudiar totes les possibilitats, i aquesta, no es pot aplicar en aquest cas.

Caldrà tornar-se a mobilitzar per fer pressió sobre administracions i propietaris i cercar una sortida que no impliqui més edificació a la vall.

De moment, caldrà exigir alternatives menys impactants i

Centre d'Ecologia i Projectes Alternatius / Alnus - Ecologistes de Catalunya de Sant Just Desvern

 

https://www.instagram.com/alnus_ecologistes/

http://alnus.pangea.org

 

(1) Segons el web de l'Ajuntament:

REDACCIÓ:
PERALTA URBANISME SLP
J. Peralta, arquitecte - M. Vizcarra, arquitecte 

Departament de projectes ambientals i energia de Barcelona Regional
M. Montlleó, director - S. Martín, tècnica ambientòloga - A. Lluch, tècnic biòleg
DIRECCIÓ I COORDINACIÓ:
Àrea de Desenvolupament de Polítiques Urbanístiques de l’Àrea Metropolitana de Barcelona
X. Mariño, director de l’Àrea de Desenvolupament de Polítiques Urbanístiques - L. Herrero, coordinadora de Planejament Urbanístic
J. Vila, cap de la Secció de Planejament i Tràmit - J. Caba i A. Fabregat arquitectes del Servei de Planejament Urbanístic - N. Acosta, advocada - E. Ros, equip administratiu
SEGUIMENT MUNICIPAL:
Serveis tècnics de l’Ajuntament de Sant Just Desvern
S. Bueno, assessora jurídica - B. Delgado, Cap de Planejament - A. Ulla, arquitecta del Servei de Planejament

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si vols pots expressar la teva opinió en el comentari...
També pots crear una nova entrada relacionada amb l'objectiu ambientalista o crític del Bloc, enviant un correu a oleguer.farras@gmail.com, opcional afegir una foto adjunta.