dimarts, 7 de setembre del 2021

CENTENARS DE JOVES ARBRES S'ASSEQUEN I MOREN AQUEST ESTIU A LA VALL DE SANT JUST

Les administracions s'obliden de mantenir els arbres plantats a la Vall de Sant Just i els deixen assecar i morir durant l'estiu.   

Els darrers anys s'ha fet diversos arranjaments a la Vall, al camí de la Muntanya, al camí de can Biosca,  al camí de la font de la Beca on s'han plantat uns quants centenars de joves arbres i arbustos procedents de vivers, per tant, amb poca arrel, els quals necessiten una aportació extra d'aigua durant els primers anys, sobretot durant els estius eixuts com el darrer.
Aquesta situació s'ha repetit en altres ocasions, després de fer diverses replantacions d'arbres, tant en els anys 90's com en els 2000's, per exemple en les restauracions que van fer després de l'impacte dels tunnels de l'ATLL al 2010, i sap molt greu que ni l'Ajuntament, ni els responsables del parc de Collserola, segons el cas, no compleixin amb la seva responsabilitat de mantenir aquestes plantacions amb cura suficient i reg assegurat en temps de sequera, deixant-los assecar i morir en molts casos.
Com a entitat, CEPA / Alnus - Ecologistes de Catalunya demanem responsabilitats a l'Ajuntament, i a la regidoria de medi ambient i espai natural de sant Just Desvern.

Les fotos mostrades aquí són de mitjans d'agost de 2021:











 


Torrent de can Biosca



1 comentari:

  1. Doncs és un problema recurrent al nostre país quan es fa una una nova inversió, i és que cal preveure una dotació econòmica pel manteniment futur, sinó, l'actiu s'acaba deteriorant o malmetent, com és el cas. Com sempre, cal mirades llargues i no curt placistes de foto i medalla. I ja posats, potser cal anar-se adaptant una mica al canvi climàtic, i anar plantant espècies més resilients a les sequeres, i no roures (com a mínim intentar fer-ho en zones més obagues) i verns. Per cert, d'aquests últims, se n'havien plantat alguns a la zona de la riera on creua el camí de la Font de la Beca. Està molt bé voler plantar una espècie que porta el nom del nostre poble, però si a Collserola ja no en queda cap (que no hagi estat replantat) als torrents i rieres del vessant sud, per alguna cosa serà, i més si no es preveu rec de suport per a que aquesta espècie que necessita estar prop del freàtic. La reducció de l'hàbitat d'aquesta espècie, és un clar indicador del canvi climàtic.
    A veure que fan amb la nova passera de la zona de la riera amb Mas LLuí, si s'aprofita per renaturalizar la zona un tant degradada, i es dota pressupost pel manteniment futur. També estaria bé i repensar una mica aquest tram de riera, per fer-lo un tant més nature-friendly, i no tant artificiós que fa mal a la vista i a la sensibilitat. I creuem els dits tots per a que el gran roure centenari que hi ha davant la ITV a tocar de les obres, no en surti afectat. Potser es podria fer una mica més per protegir-lo, i evitar que la gent passi i compacti el seu rodal.
    JF

    ResponElimina

Si vols pots expressar la teva opinió en el comentari...
També pots crear una nova entrada relacionada amb l'objectiu ambientalista o crític del Bloc, enviant un correu a oleguer.farras@gmail.com, opcional afegir una foto adjunta.