dilluns, 22 de juny del 2020

Propostes per la zona reforestada del torrent de can Cortès. Es necessita voluntariat.

Antecedents 


El Torrent de Can Cortès era un espai degradat, antic lloc de conreu de raïm fins que la malaltia de la fil·loxera va acabar amb els ceps. Hi havia alguns arbres fruiters abandonats, la resta era pràcticament erm. Aquests anys el cicle climàtic ens tenia sumits en la sequera. Vam plantar centenars d’arbres que es van morir per la sequera, pel vandalisme i també pel senglar, que trencava els arbres més petits. Vam reflexionar i decidirem seguir, teníem com a motivació el voler crear com a grup ecologista, i no ser només reivindicatius i crítics. Vam optar per plantar uns 20 arbres cada any i el que és important, a meitat de juny fins a meitat d’agost anar una vegada a la setmana a regar els arbres petits, amb garrafes i un carro de compra.
El 2004 va canviar el cicle de sequera a pluges i el Torrent va ésser inundat per matolls i arbres invasors, acàcies i llorers que ho omplien tot, fent una vegetació densa de molt poc valor ambiental i d’alt risc d’incendi.

Avui en dia, després de plantar més d’un miler arbres,
n’hi ha uns 120 que tiren endavant en una part del Torrent, i és emocionant constatar que alguns arbres tenen ja 20 anys i ens tripliquen l’alçada. Ara ja no tenim el viver, malgrat això, encara trasplantem alguns plançons que ofereixen persones, el CEIP Montseny, veïns del poble i alguns que fem a casa.

No obstant, encara que actualment tenim cura de la part repoblada, ja no tenim capacitat de abordar la part mitjana- alta del Torrent que està plena de matolls i arbres invasors que cal eliminar per restaurar i mantenir la zona. 


Aquest estiu s'havia acumulat molta bardissa a la zona de reforestació del torrent de can Cortès. A finals d'hivern ja ho vam avisar a l'Ajuntament per que col·laboressin en l'estassada amb l'ajut de la brigada municipal, ja que l'escàs voluntariat de l'Alnus, no dona a l'abast i menys en aquesta etapa de confinament que hem passat. Finalment el passat mes de juny va passar la brigada i va fer neteja de la part més baixa de la zona de forestació.
Carrega de garrafes d'aigua per al rec

   
























CONCLUSIONS - PROPOSTES 

La zona està repoblada d’arbres primaris com són les alzines, roures i oliveres silvestres i alguns arbres fruiters. Aquests arbres ocupen una part del Torrent de Can Cortès formant un espai per on pot passejar la gent del poble, és una mena de devesa, i fa de frontera entre el Parc i les cases del costat, evitant que els incendis es difonguin fàcilment, cosa que podria passar a la part alta, plena de matolls secs i d’arbres invasors. També hem de valorar que aquests arbres donen fruits per la fauna de la zona, i quan els ratolins o els gaigs soterrin aglans per tenir menjar a l’hivern, alguns d’aquests fruits es convertiran en més arbres.

  • Abans de la Covid 19 vam demanar als serveis municipals que fessin, si era possible, una neteja científica eliminant arbres invasors i matolls secs i esbarzers de la part mitja-alta del Torrent, per deixar preparada la zona per plantar-hi directament aglans d’alzines i roures que donin fruit. I que a la primera explanada de la zona posessin uns bancs de pedra natural i que s’hi arribi amb un pas accessible amb cadira de rodes. Que la zona es digui “ESPAI NATURAL ALNUS”, posant un cartell anunciador si s’escau.
La resposta inicial va ser inconcreta, tant sols van mostrar intenció de fer una neteja puntual, i és el que van fer al mes de juny, retirant molta massa orgànica en forma de bardisses. De la resta no hi ha cap compromís...mes aviat tiraven pilotes fora...

  • Vist el baix interès dels responsables municipals, ara més amb l’excusa de la Covid, demanem a qui tingui interès en fer voluntariat ocasional o sistemàtic per tenir cura dels arbres del torrent, que es posi en contacte amb arbreagullog@gmail.com, alnus@pangea.org o telf: 605782507

Es necessita voluntariat per anar fent manteniment del sector durant tot l'any. A l'Estiu, sobretot per regar els roures i alzines joves que no han profunditzat prou encara les seves arrels, basicament els replantats els últims 3 anys.

Més informació: http://alnus.pangea.org




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si vols pots expressar la teva opinió en el comentari...
També pots crear una nova entrada relacionada amb l'objectiu ambientalista o crític del Bloc, enviant un correu a oleguer.farras@gmail.com, opcional afegir una foto adjunta.