dilluns, 25 de maig del 2020

BARCELONA I ÀREA METROPOLITANA. QUIN CAMÍ AGAFARÀ?


Fa 50 anys el club de Roma va fer propostes per afrontar la problemàtica que representa les macro ciutats, fer un poblament racional i tenint en compte la Natura.
El lliure actuar, el deixar fer aquí i arreu del Planeta ha creat aquestes ciutats tan poblades, denses, tan difícilment governables. Ens centrarem en el cas de Barcelona que és aplicable arreu del Món. Hem arribat a quatre milions de persones Barcelona i l’àrea metropolitana, el creixement ha estat enorme. Ara ens ha vingut un virus i estem patint la dificultat de gestionar correctament la situació.
Ens diuen científics, catedràtics, economistes que tenen en compte els límits de la Terra, cal canviar. Invertir els diners que es volen introduir al sistema per anar construint una societat respectuosa amb la Natura, conscient dels límits dels recursos naturals.

Proposo, de nou, després de 50 anys, cal deconstruir Barcelona. No podem continuar creixent de manera lliure sense regulació, així arribaríem aviat a enllaçar pel Nord amb Mataró de manera continua, pel sud a Tarragona, arribant a més de sis milions d’habitants en una ciutat densa i continua. El proper problema, canvi climàtic, crisi en internet, per atacs dels pirates informàtics, altres virus, pot produir un col·lapse total.

Quin és el camí? Deconstrucció?

Fem uns apunts breus. Traslladar empreses a zones de Catalunya on crear nous nuclis o a patir dels que hi ha, fer ciutats de al voltant de 200.000 persones, pobles de 20.000 i els nuclis més petits de 2000. El pobles més petits de 2000 habitants, cal que passen a ser nuclis de segones residències. Sobraran pisos a Barcelona, els vells es derruiran i faran horts urbans i plantació d’arbres, en 20 anys, són dades aproximades, s’han de plantar 500.000 arbres fruiters i ornamentals i aconseguir dos quilòmetres quadrats d’horts urbans, baixant la població de Barcelona i àrea metropolitana a la mitat, de quatre milions a dos.

Llocs de treball per començar ja aquest camí. D’aquests euros que ara volen injectar al sistema, fer plans de construcció i instal·lació de plaques solars per tota la zona, jardineria i treballadors dels horts, construccions noves a Tortosa, al interior de Ponent. Cercant el model proposat fa 50 anys pel club de Roma.

FUTUR

Dos camins tenim al davant: seguir com ara creixent sense límits fins al col·lapse, com altres civilitzacions en la història de la Humanitat els va passar. O deconstruir per repartir el poblament de manera que es respecti el planeta i puguem afrontar millor les crisis que vindran.

Maig 2020 Arbre Agulló i Guerra

1 comentari:

  1. Tothom som testimonis de la gran dificultat, per no dir imposibilitat de plantejar propostes per viure amb la pandemia , en ciutats tan denses com Nova Yorc, Calcuta ...Barcelona i l'àrea metropolitana, però callem i seguim .... benvingut el no futur, jo seguiré plantejant alternatives fins el darrer alé.

    ResponElimina

Si vols pots expressar la teva opinió en el comentari...
També pots crear una nova entrada relacionada amb l'objectiu ambientalista o crític del Bloc, enviant un correu a oleguer.farras@gmail.com, opcional afegir una foto adjunta.