dilluns, 23 de setembre del 2013

2013 any de papallones a Collserola!

Aquest any 2013 hi ha hagut un augment significatiu en el nombre de papallones a Collserola, algunes espècies es mantenen estables, altres han duplicat, d'altres triplicat i també n'hi ha que han quadruplicat el nombre d'exemplars respecte l'any anterior.

Al setembre s'acaba la campanya de seguiment de papallones anual a Catalunya, que s'inicia oficialment cada primer de març. Aquests seguiments serveixen per conèixer amb precisió els canvis d'abundància de les papallones a partir de la repetició setmanal de censos visuals al llarg de transectes fixos, per tal de relacionar-los posteriorment amb diferents factors ambientals.
Lasiommata megera, papallona present tot l'any.

Els darrers anys a tota Europa s'ha registrat regressions importants en el nombre de papallones i algunes espècies en concret estan en estat crític. Tot hi això, hi ha anys en que que la tendència canvia i probablement aquest 2013 sigui un any de recuperació. Tot i això, en cap cas sembla que ens acostem a les impressions dels nostres avis, que solien dir que abans n'hi havia moltes més que ara.
Oleguer Farràs està fent un seguiment a diversos indrets de la Vall de Sant Just des del 2011 i de moment ha pogut comptabilitzar 55 espècies de ropalòcers (papallones diürnes), de les 70 que els tècnics han vist en alguna ocasió a Collserola.
Aquest 2013 hem pogut detectar 5 espècies que no havien estat vistes altres anys, tot i que també n'hi ha unes quantes que no han aparegut aquest any.
A sota destaquem un gràfic que mostra la variació del nombre de papallones de 7 de les espècies que destaquen més a la Vall
de Sant Just.
 La petita Callophrys avis, detectada per 1er cop a la Vall de Sant Just aquest 2013
Melanargia lachesis o Escac comú, ha tingut un creixement moderat respecte l'any anterior, però considerable respecte el 2011.
A finals d'any farem balanç amb les dades recopilades de gener de 2011 a desembre de 2013 i es donarà per tancat l'estudi. De totes maneres, si algú està interessat en continuar el seguiment, pot posar-se en contacte amb el Cepa.
 
--
Oleguer Farràs
CEPA /
Alnus - Ecologistes de Catalunya
Plataforma cívica per a la defensa de Collserola
Sant Just Desvern (08960) Baix Llobregat
934731641 - 647330788
http://alnus.pangea.org/
http://cepa.cat/
http://www.ecologistes.cat/

http://www.collserola.org/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si vols pots expressar la teva opinió en el comentari...
També pots crear una nova entrada relacionada amb l'objectiu ambientalista o crític del Bloc, enviant un correu a oleguer.farras@gmail.com, opcional afegir una foto adjunta.