dissabte, 18 de maig del 2013

Coneixent les papallones i cercant-les a la natura




El passat diumenge 12 de maig vam poder gaudir d'una agradable i tranquil·la sortida naturalista on vam poder observar una setantena de papallones, i identificar 15 espècies diürnes.


Maniola jurtina = Bruna dels prats
Maniola jurtina = Bruna dels prats

Cepa / Alnus va organitzar altre cop, una sortida naturalista complementària de l'exposició que vam anomenar "Descobreix les papallones de Collserola" i que va estar oberta des del 12 d'abril, fins el 19 de maig a la casa de cultura de Sant Just Desvern. L'exposició ha estat d'interès de molta gent i també d'algunes escoles del poble. Hem rebut una felicitació particular del regidor de cultura de l'Ajuntament de Sant Just destacant la qualitat de les imatges i la composició dels plafons.




Thymelicus acteon = Daurat fosc
La sortida es va iniciar des de l'exposició, on l'Oleguer Farràs, ecologista i naturalista aficionat va fer algunes explicacions prèvies, destacant que tot hi haver-se identificat a Collserola fins a 70 espècies diferents des de que es fan seguiments (1994), en realitat la majoria són difícils d'observar i moltes estan en regressió. Un 30% de les espècies molts anys no es veuen, o en ocasions molt comptades. Unes poques en canvi van creixent i altres estan estables.


Melanargia lachesis = Escac ibèric
El dia va combinar sol i núvols, amb una temperatura confortable de 18 a 20ºC. Vam passejar pels volts de la riera de Sant Just fins la Font de la Beca i tornar per can Biosca. Vam poder observar entre altres les primeres aparicions al mes de maig de diverses papallones, com la Bruna dels prats (Maniola jurtina) l'Escac ibèric (Melanargia lachesis) i el Daurat fosc (Thymelicus acteon). 

Ou de Pieris rapae donant-li la volta a la fulla


També vam observar com algunes blanquetes de la col posaven els diminuts ous amagant-los sota les fulles.

Atents als moviments del minúscul Coure comú 







Tothom va gaudir de la natura en general i en particular de la descoberta de les papallones, i la feina de divulgació que fem.
Lycaena phlaeas = Coure comú




Les fotos de la d'aquesta sortida i altres les trobareu a l'àlbum d'activitats
___
Centre d'Ecologia i Projectes Alternatius
CEPA / Alnus - Ecologistes de Catalunya de Sant Just Desvern
Casal de joves. Av. Indústria 34. (08960) Baix Llobregat
934731641 - 647330788  /  605782507
Casal Tel/Fax: 933710252
http://alnus.pangea.org/
·····················································································
Seu central CEPA  C/ Bruc 91, 4-1 08009 Barcelona.
Telèfon 93 680 27 51 -  Fax 93 668 61 07
e-mail: info@cepa.cat
http://cepa.cat/
http://www.ecologistes.cat/

http://www.collserola.org/

1 comentari:

  1. AL MATEIX TEMPS QUE VEIEM PASSAR LA VIDA
    Al mateix temps que lluitem per canviar la vida, aconseguir una societat equilibrada respetuosa amb la Natura, distribució justa de la riquessa, sagnant davant la realitat que va en contra d'aquests objectius, nosaltres intentem gaudir de la Natura, la seva bellesa immensa.
    Gràcies Oleguer per aquesta iniciativa

    ResponElimina

Si vols pots expressar la teva opinió en el comentari...
També pots crear una nova entrada relacionada amb l'objectiu ambientalista o crític del Bloc, enviant un correu a oleguer.farras@gmail.com, opcional afegir una foto adjunta.