dilluns, 17 d’octubre del 2011

SEGUIM IGUAL, ANEM A PITJOR O CANVIEM?


El futur és impredictible, però continuem en mans dels mateixos que ens han dut a la crisi del país i planetària. Cal una mica d'esperança i creiem que aquesta només pot venir d'un canvi, d'una gran reforma socio-econòmica, i tenim la impressió i desconfiança que els partits amb opcions clares de governar no aportaran cap solució efectiva. Després d'haver quedat absolutament qüestionat el sistema econòmic mundial, i haver experimentat els efectes manipuladors dels mercats, la seva fita principal continua sent el mateix creixement econòmic que concentra la riquesa en uns pocs, mentre els altres continuem pagant els plats trencats i els efectes col·laterals de degradació ambiental i canvi climàtic és fan notar cada cop més.

Hi ha polítiques alternatives per equilibrar i millorar la nostra societat i evitar el caos (que prediuen molts experts) a que estem abocats. L'informe 2010 del Worldwatch Institute
1 (publicat aquí per UNESCOCAT) així ho posava de manifest i en volem extreure unes recomanacions i reflexions que considerem oportunes ara que s'acosten eleccions i els ciutadans decidim les polítiques de futur confiant en un o altre partit.

La clau de tot per tirar endavant està en la educació, el coneixement i la participació i implicació de les persones en la societat, evitant ser observadors passius... Per arribar aquí, i evitar que ens continuïn tractant com a simples consumidors acrítics, cal molta feina i un canvi de mentalitat i de prioritats. Cal tendir a una senzillesa personal i social per ser més persona i menys consumidor. Ajudaria molt que es redefinís el sistema de mesurament del benestar, tenint en compte que l'objectiu de l'economia hauria de fer millorar de manera sostenible i global aquest benestar humà i la qualitat de vida. El consum material, el PIB són mers mitjans per aconseguir-ho, i no pas fins en si mateixos.

La reducció de la jornada laboral i el repartiment del treball és una via per a la sostenibilitat, implica una reducció dels salaris i del consum, que es veuria compensada per disposar de més temps lliure per a nosaltres, per aprendre i formar-nos més, per implicar-se en organitzacions de la societat civil o política.
Ex.: Si els treballadors cobren el 80%, (parlem de salaris en brut superiors a 1.500 euros, cal establir un mínim nou), la reducció del horari fos d'un 20%, caldria contractar al jovent que està aturat i per tant crear una societat lliure pràcticament de l'atur. Ara ja veiem que hi ha el jovent 40% d'atur i treball precari i salaris per sota de 1000 euros. La reducció del salari evitarà més policia, les subvencions de l'atur, el jovent es podrà emancipar abans...

Les ciutats han de transformar-se per ser més eficients i reduir impactes ecològics, això donaria feina a molta gent. Reforma energètica amb renovables a totes les cases i blocs fent-los també més eficients, motos i cotxes elèctrics, transport públic menys contaminant i eficient, etc.

A tot el món hi ha uns 200 municipis reconeguts oficialment com a "Ciutats en transició", sobretot al Regne Unit, però també a Austràlia, EUA, Japó, etc. En ells es segueix el model del
Decreixement per augmentar la qualitat de vida dels seus habitants alhora que es tendeix a viure d'una manera sostenible. També hi ha les "Eco-viles" que poden ser viles rurals en harmonia amb la natura, o urbanites amb totes les tecnologies a disposició de la sostenibilitat. Aquests exemples s'haurien de multiplicar arreu.

A que esperem per canviar i millorar? Perquè els nostres polítics mediàtics mai es plantegen aquestes coses? Volem que en el futur treballem més hores encara i anem accelerats fins els 70 anys com ens proposen?
Alemanya els últims anys ha fet un canvi important sota la influència dels partits verds, als quals aquí mai se'ls dona opció, sembla que no estiguin en el panorama polític i no se'ls fa confiança. Potser que reflexionem una mica sobre el futur que desitgem i no votem al menys dolent dels partits, sinó al qui ens ofereixi una certa il·lusió, que ens albir-hi un canvi de rumb.
SEGUIM IGUAL, ANEM A PITJOR O CANVIEM?

1 - L'Estat del món 2010. Informe del Worldwatch Institute sobre el progrés cap a una societat sostenible. Fa una sèrie d'exemples de sostenibilitat arreu i proposa solucions locals i globals. El llibre es pot trobar a la biblioteca de Sant Just o descarregar-lo en pdf.

______________________________________________________________
El súmmum de la falsa democràcia en que vivim l'hem patit aquest any, una greu retallada a mans del PSOE i el PP, amb el suport de CiU i PNB, reformant la Llei Orgànica de Règim Electoral General que obliga a tots els partits i coalicions sense representació parlamentària a recollir el 0'1% de les firmes de les persones amb dret a vot de cada circumscripció per a poder-se presentar... tot això per treure's possibles adversaris sorpresa en aquestes eleccions del 20N, que els podrien prendre algun escó. Busqueu a internet la informació de les alternatives polítiques, als diaris i a la tele difícilment la trobareu...

Oleguer Farràs i Jordi Agulló

Centre d'Ecologia i Projectes Alternatius / Alnus – Ecologistes de Catalunya http://alnus.pangea.org

Article publicat a la revista d'Octubre La Vall de Verç nº 355

4 comentaris:

  1. Ja veus Oleguer, anem a pitjor, avui és un dia de dol...torna el franquisme després de 36 anys, el poder del nacional-catolicisme, la dreta retallant drets socials, la repressió pura i dura als que s'enfrontem a les retallades, i... la crisi climàtica que s'agreuja i aquesta dreta li és igual, ja ho veiem en CiU, la contaminació, els efectes a la salut de milers de persones, els és igual.
    Salut i resistència per passar aquesta època

    ResponElimina
  2. No s'ha de ser tant pessimista, al voltant de 4 milions de persones s'han adonat que el PSOE ja no te res de socialista i no hi han confiat més. Això és un bon auguri. Ara tenim més varietat al parlament, hi ha més veus i això és molt bo. En canvi al PP els han votat pràcticament els mateixos de sempre. La lluita continua, jo crec que s'ha notat prou la indignació...

    ResponElimina
  3. Després de 12 hores de dol m'ha vingut al cap...
    AQUEST REFREDAT CAL PASSAR-HO

    El processos històrics no van al ritme que nosaltres desitjaríem. El moviment 15M ens ha obert els ulls, a la regeneració de la democràcia.El pragmatisme opurtunista ens havia fet fer aberracions com votar la monarquia, la proposta de Constitució europea, programes reformistes, etc. L´esquerra tenim dret a creure en una programa, a partir de principis bàsics, els bens de la terra són de tota la Humanitat, no només d'uns pocs que s´opederen, les terres, l'energia et. El PSOE es presenta com d'esquerres però ha asumit els principis de l'individualisme, el capitalisme, l'oportunisme. Un sol exemple serveis, el Sr. Bono defensant a el dictador de Guinea, un assesí massiu que s'apoderat del petroli, cobra molt i s'ho gasta per ell i els seus pocs defensors. Per tant aquestes eleccions són un refredat que tenim que passar per regenerar l'esquerra en base a no monarquia, banc públic, treball per totes les persones, sanitat pública, noves energies, respecte a la Natura, ensenyament públic( ÉS UN RESUM). Sense complexes s'ha de fer una unitat electoral d'esquerres que uneixi a 20 % que s'abstenen, i els sectors de IU, IC, l'esquerra extraparlamentària, i algun sector del PSOE-PSC ( encara que jo crec que estan tan impregnats de liberalisme, individualisme , que no són reciclables, als valors d'esquerra).
    ARA CAL CONSTRUIR LA PLATAFORMA D'ESQUERRES

    ResponElimina
  4. La constatació de la soletat que tenim és la manca de participació en aquest debat, he fet l'esforç de enviar a totes les persones que tinc email i engnxar a feebuc i no ha entrat o no ha participat ninguna persona, si al meu email tres persones han dit quelcom. Aquest crisi de sometiment a la situació és una realitat de la que te nim que partir.
    Força als lluitadors que no es sometan al sistema.

    ResponElimina

Si vols pots expressar la teva opinió en el comentari...
També pots crear una nova entrada relacionada amb l'objectiu ambientalista o crític del Bloc, enviant un correu a oleguer.farras@gmail.com, opcional afegir una foto adjunta.