dimecres, 6 de juliol del 2011

ECOLOGISTES SEMPRE INDIGNATS I REACCIONANT

Ja fa temps que tenim democràcia al país, però cada cop ens adonem més que aquesta no funciona bé, atès està clar que els partits de l'àmbit parlamentari no afavoreixen el benestar de la societat. Cada cop hi ha més retallades als drets socials i també a les polítiques que afavoreixen la sostenibilitat i el medi ambient, tot i que d'aquestes últimes se'n parla menys.
D'altra banda, comprovem que els diners que ens retallen són per afavorir als mateixos que han causat aquesta greu crisi, els bancs i els qui tenen més poder i capital. No es retalla gaire el pressupost militar i es fa poc per a perseguir el frau fiscal. Sabem que els governs es deixen endur per decisions interessades que prenen altres (lobbies de la gran indústria, la banca, etc.) i que anul·len per complet els interlocutors socials, ecologistes, sindicats, i el que podríem dir la veu del carrer. Algunes decisions es prenen amb la conformitat dels sindicats majoritaris que ja estan a la roda del poder, amb forts lligams amb les grans indústries, però molt allunyats de les petites, del ciutadà corrent, i també de la sensibilitat mediambiental.
Peu de foto: Manifestants contra les nuclears a Barcelona el juny passat.
Autor: Oleguer Farràs
Aquestes decisions es transformen en lleis, decrets i normatives que surten aprovades dels parlaments per majoria dels nostres representants, els quals fan vot de confiança amb les direccions dels partits i en la majoria dels casos no saben ni que voten, tan sols han de mirar el braç i la ma de cada portaveu que els diu que toca votar, i tots com xais segueixen el pastor sense disposar de llibertat de vot. Això no és democràcia representativa, sinó dirigida, i denota una greu falta d'ètica en els partits. Ara que ells tenen una excusa fàcil: si tots els que tenen un escó al parlament hagueren de saber tot el que voten, la societat no avançaria gaire. Per tant, creuen que val més córrer a fer-ho bé.
Des d'aquest punt de vista els parlaments són un bluf, així com també, però en menor mesura els ajuntaments. Així ens van les coses i sempre surten guanyant els mateixos privilegiats, tant si governen dretes o esquerres. Per altra banda, les legislatures són només de 4 anys i no hi ha gaire temps per a fer grans canvis i comprovar-ne els resultats a mig termini. El sistema és una trampa i si la gent no reaccionem a temps per exigir una democràcia de debò, acabarem malament. Cada any que passa els ecologistes estem més indignats, en molts pocs casos trobem aliances amb els polítics del Parlament, i les nostres al·legacions als decrets i lleis són majoritàriament desestimades. De fet, fins i tot a la societat i als mitjans de comunicació passem desapercebuts darrera la cortina que els polítics han teixit rere una falsa sostenibilitat.
Un exemple recent i clar de manca de transparència i d’esperit antidemocràtic ha estat el procediment d’elaboració i tramitació de l'avantprojecte de la LLEI OMNIBÚS, del qual cap entitat ecologista havia estat informada prèviament de la seva elaboració, ni consultada, tot i afectar a 22 normatives ambientals. Només hem tingut 15 dies per reaccionar i presentar-hi al·legacions.
Els governants i la oposició acomodada ens estan portant al caos de la societat del benestar mantenint un sistema financer basat en l'especulació i una política basada en el creixement que no pot ser mai sostenible atès els recursos del planeta estan arribant al límit (pic-oil, pic urani, pic gas, pic carbó, pic de molts altres minerals) i la contaminació i destrucció dels ecosistemes del planeta cada vegada és major. L'esgotament dels recursos al ritme actual significa que si no es troben alternatives energètiques per continuar potenciant la mateixa economia i societat de consum, i no fem res per canviar-ho, la humanitat i tot el seu potencial es col·lapsarà abans d'arribar al segle que ve, ho asseguren els experts.
La Federació Ecologistes de Catalunya simpatitzem amb el moviment 15M, i estem contents del despertar d'una part de la societat que fins ara estava en estat de letargia. Tot i així, esperem que més gent se sumi al moviment cívic crític amb el poder i amb qui el gestiona i surti al carrer a denunciar el seu descontent.
Aquí a Sant Just, uns quants ecologistes a títol personal ja hem participat a les assemblees setmanals dels indignats i animem a que la gent s'hi sumi i participi de les reunions i fòrums per esmolar una mica l'esperit crític i per fer propostes per millorar la nostra democràcia i societat..

Podeu trobar més informació a http://www.assembleasantjust.org/

Recordeu que en democràcia tots podríem canviar les coses si reaccionéssim, tots som responsables dels governs que tenim, no dels governants i les seves actuacions.

Oleguer Farràs i Jané



Centre d'Ecologia i Projectes Alternatius / Alnus – Ecologistes de Catalunya http://alnus.pangea.org

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si vols pots expressar la teva opinió en el comentari...
També pots crear una nova entrada relacionada amb l'objectiu ambientalista o crític del Bloc, enviant un correu a oleguer.farras@gmail.com, opcional afegir una foto adjunta.