dissabte, 9 d’abril del 2011

Crisi de civilització (decreixement forçat)

No estem en una crisi periòdica normal del capitalisme, que va a cicles. Estem en un profund reajust mundial. Fins ara occident un 20% de la població mundial, consumiem el 80% dels materials que ofereix el planeta. Això s'acabat Xina, la India, Brasil i d'altres països volen entrar en el consum general. Cal fer una reflexió profunda i copsar que podem ésser feliços a base de fer una societat diferent però que asseguri els drets a menjar, a la vivenda, a la sanitat i repartir el treball. Cal posar polítics que defensin el que aquesta societat diferent de valors volem.
Ara de moment estem anat a un decreixement desigual, que afecta als més dèbils de la societat, una conpetència on els banquers, especuladors van trampejant per mantenir i augmentar llurs beneficis, a les esquenes de milers d'aturats, de joves sense futur, de l'augment de la deliqüència, la rebaixa dels drets laborals...estem decreixent forçadament. Anem a igualar-los a les societats anomenades del tercer Món, una minoria molt rica, una petita classe mitja al seu servei i precarietat i fam a una amplia majoria, aquest és el decreixement que ens porten. No és el que nosaltres diem.
A les nostres mans està que ens portin a un decreixement forçat ( el que ja estem patint...)
O anem al decreixement de menys consum de productes no bàsics i assegurar els drets fonamentals a tothom, català, castellà immigrant ...

1 comentari:

  1. És una llàstima que els nostres governants no se n'adonin que cal tendir al decreixement voluntari.
    Des dels anys 90 que les Nacions Unides plantegen solucions viables per transformar la societat. Cada any editen el llibre que és l'informe anual del Worldwatch Institute. El 2010 anava sobre el progrés cap a una societat sostenible, tenint en compte la transformació de les cultures i el pas del consumisme a la sostenibilitat.
    És molt recomanable per a tothom, sobretot els nostres polítics:
    http://www.unescocat.org/es/recursos/publicaciones/l-estat-del-mon-2010-la-transformacio-de-les-cultures--el-pas-del-consumisme-a-la-sostenibilitat

    ResponElimina

Si vols pots expressar la teva opinió en el comentari...
També pots crear una nova entrada relacionada amb l'objectiu ambientalista o crític del Bloc, enviant un correu a oleguer.farras@gmail.com, opcional afegir una foto adjunta.