Recentment s'ha aprovat el Programa Metropolità de Gestió de Residus municipals 2009-2016 per gestionar les deixalles, que augmenten any rere any. La solució que prioritza aquest programa, per sobre la reducció de la quantitat i volum de les deixalles i el reciclatge, és la incineració dels residus.
El punt més preocupant de la incineració de residus és que emet partícules tòxiques que s'acumulen en medi. Diverses investigacions han demostrat l'efecte perniciós d'aquestes emissions en la salut humana, i l'han correlacionat amb un increment de les taxes d'afectacions a la salut, com càncers, a la població afectada per un radi d'influència a les instal·lacions. És per això que des de la Federació Ecologistes de Catalunya (EdC) i del Centre d'Anàlisi i Programes Sanitaris (CAPS) es va emetre una declaració a on s'explica els problemes per a la salut que causa la incineració. Diversos professionals (metges i científics del mon de la salut) de molt prestigi i responsabilitat van signar aquest document, que es va fer públic mitjançant una roda de premsa i que és interessant de llegir ja que és molt explicatiu, detallat, rigorós i molt interessant).
Desgraciadament, per tal de dur a terme la incineració per tractar els residus, l'Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics i de Tractament de Residus i els responsables polítics municipals han decidit ampliar la incineradora actual de Sant Adrià i construir-ne una altra de 450.000 tones any possiblement al Baix Llobregat. A més a més, es pretén aprofitar els forns de les cimenteres CEMEX-Sanson (a Sant Feliu de Llobregat), La Fargue-Asland (a Montcada), Vallcarca (Garraf) i Ciments Molins (a Sant Vicenç dels Horts-Pallejà).
Així doncs, la majoria d'aquestes instal.lacions afectaran a la comarca del Baix Llobregat, inclosa la seva producció agrícola, ja que seran una font més de pol·lució i toxines que s'incorporarà a la cadena alimentària. Els productes agrícoles estaran exposats a aquesta contaminació disminuint-ne la qualitat i malmetent la seva reputació. És obvi que aquesta situació no la desitgem ni els productors i proveïdors (els pagesos i les botigues) ni els consumidors (públic en general i restauradors).
EdC i altres entitats hem presentat una al.legació contra aquest pla. A més a més, EdC està preparant un manifest pel 9 d'octubre d'enguany, pel qual necessitarem el suport de totes les entitats. Així que si en sabeu d'alguna que li pugui interessar (cooperativa d'ecopagesos, etc) que es posin en contacte amb la coordinadora d'aquest tema al CEPA-EdC, Mercè Girona (correu@ecologistes.cat). Per més informació de sobre el què està fent CEPA-EdC, consulteu la pàgina http://cepa.cat/residus.html.
+ info: http://noincineradorabcn.blogspot.com
M Gràcia S. Vilarrubias
Sant Just Desvern
El problema és el canvi de paradigma que cal fer. Certs dirigents mundials tenen clar que estem immersos en un canvi climàtic penòs per la humanitat, però "no baixen o no poden baixar del ase", cal un canvi de paradigma anar a construir la revolució verda.
ResponEliminaEixos del canvi:
- Energia renobables, plaques solaras a totes les ciutat, indústries, molinets on cal...etc
- Caminar cap una innovació tecnològica on no es produexin objectes no compostables, recuperables etc.
- Construir una societat més humil, solidaria ...
És vergonyós que es continuï potenciant la incineració quan se sap que és tan perniciós per la salut a mig i llarg termini, alhora que no és una autèntica solució per reduir els residus, sinó per continuar-los escampant en forma d'escòries i cendres i per la xemeneia.
ResponElimina