dimarts, 1 de setembre del 2009

Bestioles a la Vall de Sant Just aquest estiu

Aquest estiu he sortit a passejar unes quantes vegades per la vall, sobretot pel torrent de can Biosca i m'he entretingut a retratar la flora i la fauna per ampliar la meva col·lecció fotogràfica, alhora que és molt interessant observar la natura.
Simplement posaré uns petits exemples de diversa fauna fàcil d'observar. Si cliqueu sobre les fotos les veureu en detall.


Entre els mamífers, el més fàcil de trobar és el conill, sobretot  de bon matí o a la tarda-vespre. Segons dades oficials, la temporada 07-08 a Sant just es van caçar (a trets) legalment 123 conills.
De vegades se'n veuen en grup, però s'ha d'anar alerta que no et vegin, sinó fugiran i s'amagaran.


Entre els insectes, destacar que hi ha força diversitat de marietes, (a la foto en posició d'acoplament) i altres escarabats, i també diversitat de libél·lules de diferents colors, sobretot blaves i vermelles, però també d'altres amb tonalitats menys llampants com la de la foto.





I com no, l'indesitjable i terrible mosquit, tot i que de les diverses espècies que ronden per aquests paràtges n'hi ha tant dels que piquen a les persones com dels que no. Poso un exemple del mosquit tigre que em pretenia picar i una posta amb prop d'un centenar d'ous (que no és de tigre, que encara els fa més petits) en forma de mini fulla sobre l'aigua d'1cm de llarg de Culiseta longiareolata... s'ha d'anar molt al tanto amb l'aigua dipositada.


Entre la gran varietat d'aranyes que hi ha a la vall, la més vistosa és l'aranya tigre, que pot fer uns 5-6 cm de llarg. Fan una teranyina on a la part inferior al centre hi ha un recosit amb una típica ziga-zaga. En aquest cas, l'aranya ha caçat una abella que ha embolicat ràpidament i procedeix a la seva digestió injectant-li els sucs gàstrics, més tard se la beurà. Mentrestant unes mosquetes s'hi passejen.
Hi ha alguns racons de la vall on he trobat 4 aranyes d'aquestes en un metre quadrat, cadascuna aprofitant un racó, i alhora compartit amb altres espècies d'aranyes més petites.
Per últim, destaco un parell d'orenetes cuablanques desplegant bé les ales en el seu vol elegant, que fa tant goig de veure d'aprop.
Totes les orenetes, com molts altres ocells insectívors realitzen una funció molt important d'insecticida ecològic. Els especialistes asseguren que una parella d'orenetes en época de cria pot arribar a capturar fins a 8000 insectes al dia. Cal tenir molta cura de no fer malbé els nius que fan a les cases i blocs, no oblidem que són espècie protegida.

Espero que us resulti interessant l'observació de la fauna i la practiqueu  el proper cop que passegeu per la vall.

Oleguer Farràs

2 comentaris:

  1. Al torrent de Can Carbonell, vaig veuere al matí dos conills, és la primera vegada després de tants nayus fent forestació que els he vist. Em va fer molt goig.

    Jordi

    ResponElimina
  2. El conill de la foto està just a l'inici de la zona de forestació de l'Alnus al torrent de can Cortès. en vaig veure diversos dies quan anava a regar els arbres aquest estiu.

    ResponElimina

Si vols pots expressar la teva opinió en el comentari...
També pots crear una nova entrada relacionada amb l'objectiu ambientalista o crític del Bloc, enviant un correu a oleguer.farras@gmail.com, opcional afegir una foto adjunta.