dijous, 14 de novembre del 2024

Vivim en un entorn contaminat, a casa i al medi, i no en som prou conscients

El passat 9 de novembre el CEPA vam organitzar una jornada per donar a conèixer la situació mediambiental del delta del Llobregat a partir d'un estudi dels contaminants que es troben a les seves aigües i els seu impacte, i també, per destacar-ne els valors ambientals i la necessitat de protecció, davant l'ofensiva de l'ampliació de l'aeroport.
 
En aquesta publicació fem referència a la magnífica presentació que ens va fer Maria Dulsat-Masvidal, jove investigadora del CSIC, sobre l'impacte de la contaminació química en espais naturals, i que us oferim en vídeo, més avall.
Per resumir en quatre punts:
  1. les fonts principals de contaminació química són la indústria, l'agricultura, però també, tots els derivats químics que se'n van pels nostres desaigües domèstics, des de detergents i netejadors, microplàstics de la roba en rentar-se, maquillatges i pintaungles, així com tots els fàrmacs i substàncies que excretem cadascú de nosaltres i que les depuradores no poden filtrar.
  2.  Els contaminants es dispersen en el medi natural, per l'aire, l'aigua i queden retinguts al sòl. Són ingerits i respirats per tots els éssers vius. És més intensa la seva concentració com més amunt de la cadena tròfica ens trobem, siguem humans o rapinyaires. A més concentració, més probabilitat de malalties, malformacions, alteracions hormonals i reproductives.
  3. Què fan les administracions en les més altes instàncies? Permeten la fabricació, distribució i venda, i per tant dispersió de milions de substàncies químiques i sintètiques sense regulació fins que no es demostra que tenen conseqüències tòxiques o perilloses per humans, i en alguns casos, comptats, per altres espècies. Així i tot, tarden anys, des que es descobreix la interacció tòxica, fins que la substància es desautoritza, afavorint la ecotoxicitat ambiental i l'economia capitalista per a que els fabricants no tinguin pèrdues i puguin usar noves substàncies per substituir les anteriors.
  4. Què podem fer la gent normal i corrent? Ser conscients del perill de cada producte que comprem, o al que estem exposats. Per alguna cosa estan les etiquetes dels productes, ja que les administracions els costa tant prohibir els productes de consum amb grau de toxicitat baix. Consumir el que necessitem i no coses supèrflues. Triar productes ecològics. Alerta amb productes de neteja de la llar o la roba, alerta amb els teixits sintètics. Alerta amb l'origen dels aliments (mercuri en peixos, carns hormonades, etc.) es recomana reduïr-ne el consum per a que costi més que s'acumulin els tòxics al nostre cos. També, cal donar suport a entitats que vetllen per un medi ambient saludable i signar peticions en aquest sentit.
 

 

 


 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si vols pots expressar la teva opinió en el comentari...
També pots crear una nova entrada relacionada amb l'objectiu ambientalista o crític del Bloc, enviant un correu a oleguer.farras@gmail.com, opcional afegir una foto adjunta.