dissabte, 12 de setembre del 2020

UN REFLEX MORTAL DE LA NATURA

És rar que qui tingui un bon finestral, no s'hagi trobat mai un ocell moribund o ja cadàver, als seus peus. O hagi sentit un fort xoc contra la finestra, i al moment no saps ben bé que ha passat.

Si no duia massa velocitat i la caiguda no és molt alta, l'ocell es pot recuperar al cap d'un temps de pèrdua de consciència i enfilar el vol altre cop. Però això passa poc, normalment l'impacte els mata instantàniament.

Aquest petit article ve donat per la trobada recent de 2 cadàvers d'ocellets insectívors als peus de les finestres de la Sala de plens de l'Ajuntament de Sant Just Desvern, que reflecteixen la natura del parc de can Ginestar.

Però l'edifici de l'Ajuntament no és l'únic equipament

amb grans finestrals que causen aquests accidents fatídics als ocells. Jo vaig trobar també varies vegades mortes tórtores i tudons al anar a visitar a ma mare a un dels edificis del Mil·lenari, concretament al bloc D, que està a tocar del parc del Mil·lenari. Les seves siluetes van quedar fixades al finestral del segon replà, i avui dia encara en queda algun rastre.

Probablement també el reflex dels grans finestrals del complex poliesportiu municipal i altres equipaments pateixin també aquests accidents i crec que l'Ajuntament hauria d'actuar per corregir aquesta situació. Així com tothom que s'hi hagi trobat un sol cop, o vulgui evitar el primer cop.

Les entitats conservacionistes fa temps que donen consells per evitar els impactes entre els que destaquen com a protecció anti-xoc enganxar a les finestres elements decoratius, o siluetes de rapinyaires, o de felins, per tal de que s'alertin i canviïn la direcció per no estavellar-se. També l'ús de cortines, o cordills, o la més senzilla, mantenir els vidres bruts.

Jo mateix a l'entrada de casa vaig fixar amb plàstic adhesiu unes impressions de diferents àligues, i des d'aleshores no he trobat cap ocellet mort.

Com a solució en equipaments exteriors està l'exemple de cintes o serpentines brillants penjant davant de grans finestrals com fan a l'Aula de Natura dels Aiguamolls de l'Empordà on la lleugera brisa i els raigs solars ho converteixen en el perfecte espantaocells.

 

Aquí teniu un enllaç a un document de SEO/Birdlife on s'esplaien en el problema i les solucions:

https://www.seo.org/wp-content/uploads/2012/04/Evitar_colisiones.pdf


Oleguer Farràs Jané

Cepa/Alnus - Ecologistes de Catalunya




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si vols pots expressar la teva opinió en el comentari...
També pots crear una nova entrada relacionada amb l'objectiu ambientalista o crític del Bloc, enviant un correu a oleguer.farras@gmail.com, opcional afegir una foto adjunta.