diumenge, 2 de juny del 2019

Camps electromagnètics als carrers de Sant Just


Ja fa algun temps que entre alguns veïns de Sant Just hi ha preocupació per la excessiva contaminació electromagnètica que hi ha en alguns sectors del poble.
Són veïns de La Miranda, i han creat un web anomenat Salut i Tensió. Allà http://www.salutitensio.cat/ expliquen diverses problemàtiques i consideracions al respecte.

Per exemple, que la tala massiva dels arbres dels carrers Salut, i Batista i Roca que es va produir el 2016, amb l'excusa de l'Ajuntament que eren massa grans i podien causar danys si queia alguna branca, etc. Dos anys més tard, es produeix el soterrament de línies de Mitja Tensió de 25000V on es detecta un mal aïllament ja que les emissions electromagnètiques en alguns casos sobrepassen els límits saludables.

Podeu trobar més informació i imatges aquí

Per altra banda, els veïns ja han parlat amb l'Ajuntament i sembla que s'han de fer una serie d'amidaments per comprovar-ne els nivells.

També des de fa anys hi ha previsió de edificar i construir una nova subestació d'Endesa al sector de Can Biosca i sembla que el moment està ja molt a prop.


Efectes en la salut humana: 
- Les instal·lacions elèctriques generen un camp electromagnètic. El límit legal establert a la UE el 1999 seria aquell que fa que la Temperatura d'una cèl·lula humana augmenti 1 ºC.  
- El límit legal de radiació a Espanya és tant alt (4.5W/m2) que és impossible saltar-se'l. A Catalunya és de 2 W/m2. Es diu que el límit cautelar
que no afecta és de 1 mW/m2, (...100 vegades menys!!).
- Resolució 1815 de la UE, 27 Maig 2011 (https://assembly.coe.int/nw/xml/XRef/Xref-XML2HTML-en.asp?fileid=17994, en anglès a la mateixa pagina hi ha la versió en francès): recomanació de que tots els governs procurin no generar camps electromagnètics per sobre dels límits que no afectin la salut humana.
- Els països de la UE tenen diferents nivells de compromís amb aquest tema: Alemanya, totes les línies d'alta tensió passen per fora de les poblacions; Itàlia, Suïssa i Austria també són cautelosos. A Itàlia es venen els aïllants dels cables elèctrics per tal que no creïn camps magnètics. Els nivells màxims en aquests països són més baixos que a Espanya.
Els efectes a la salut humana són impredictibles, com en tot, cadascú tenim un grau de tolerància diferent, i en els últims anys s'ha detectat moltes persones electromagneticament sensibles que no toleren estar en espais envoltat d'ones wifi, mobil, i prop de línies d'AT. Sobint l'única solució que troben per no enmalaltir és marxar al camp o muntanya, en zones aïllades.




 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si vols pots expressar la teva opinió en el comentari...
També pots crear una nova entrada relacionada amb l'objectiu ambientalista o crític del Bloc, enviant un correu a oleguer.farras@gmail.com, opcional afegir una foto adjunta.