divendres, 4 d’abril del 2014

POSEM ORDRE A COLLSEROLA


Cal regular la massificació, esportistes, i sancionar els comportaments incívics, així com les activitats nocturnes al parc fora dels espais pertinents.
Esportistes, cada cop més nocturns, poden  interferir en els
 hàbitats i costums de la fauna sense ser-ne conscients
Cada cop és més comú que els esportistes entrin al Parc Natural (PN) de Collserola per anar en bici, a córrer, i a entrenar-se. Consideren que tenen un gran camp d'esports gratuït al seu abast i el recorren gaudint de la natura. No acostumen a pensar que dins el PN hi ha fauna que també necessita el seu espai (mussols, genetes, toixons, rosegadors, etc), i degut a la massificació del parc, només restava tranquil·la per sortir al capvespre i durant la nit per alimentar-se i relacionar-se.
La geneta, animal nocturn
Avui dia, aquesta tranquil·litat nocturna es trenca sovint, degut a que molts esportistes opten per sortir quan es fa fosc, equipats amb fars potents a les bicis, o frontals per córrer, i no circulen només per les pistes, sinó que ho fan també per camins i corriols estrets (en bici està prohibit per la normativa del parc).
El toixó, animal de costums
nocturns a Collserola
El Consorci del PN de Collserola és un dels responsables còmplice d'aquesta invasió d'esportistes
, atès es deixa convèncer fàcilment per les empreses i agrupacions ciclistes i atlètiques per a realitzar múltiples curses i competicions durant l'any. Per a les curses s'acorda condicions, ruta i bones pràctiques, però cada cop hi ha més esportistes que surten sense plantejar-se el seu impacte sobre la fauna i el medi, amb l'excusa d'entrenar o simplement posar-se en forma, i això cal regular-ho.
Xot, típic mussolet de Collserola
Duc, gran mussol, actualment
molt escàs a Collserola
De fet, el mateix Consorci ja ha sol·licitat als nou ajuntaments que formen el PN, que aprovin un marc sancionador per als ciclistes que circulen fora dels llocs permesos, però els ajuntaments de moment s'ho estan pensant i els costa molt
decidir-se. També es planteja multar per alimentar als massificats senglars.
El problema ciclista és molt greu i s'arrossega de fa temps, les activitats nocturnes estan proliferant ràpidament i afecten molt directament a la fauna del parc, per això la PCDC ha redactat una moció per a que els ajuntaments assumeixin la responsabilitat d'actuar i fer que amb l'ajuda del Consorci es reguli aquestes activitats nocturnes i les prohibeixi quan i on sigui necessari aplicant un marc sancionador. Hem traslladat la proposta de moció als partits del diferents municipis i de moment són reticents a presentar-la, amb excepció de Cerdanyola on s'ha aprovat per unanimitat dels 6 partits.

Cal que anem prenent consciència de l'impacte de les nostres activitats en el medi natural, i més en espais tan fràgils com Collserola on el lleure de la gent no ha d'ésser incompatible amb el benestar i sostenibilitat dels ecosistemes.

--
Oleguer Farràs
CEPA /
Alnus - Ecologistes de Catalunya
Plataforma cívica per a la defensa de Collserola

1 comentari:

  1. ës evident que s'està alterant la vida del parc. La força com a grup de pressió dels ciclistes i clubs d'esports fa que els polítics tinguin precaució per prendre mesures sancionadores davant d'actituds evidents, sortida de carrils de les bicis, muntatges nocturns, etc, cal fer pressió per defensar el medi, Collserola és una joia delicada, està envoltada per 4 milions de persones.

    ResponElimina

Si vols pots expressar la teva opinió en el comentari...
També pots crear una nova entrada relacionada amb l'objectiu ambientalista o crític del Bloc, enviant un correu a oleguer.farras@gmail.com, opcional afegir una foto adjunta.