dijous, 4 de juliol del 2013

COLLSEROLA ASSETJADA PER LA FREQÜENTACIÓ EXCESSIVA


El Consell consultiu del Parc Natural de Collserola, considera que la massificació i freqüentació a Collserola poden tenir un efecte negatiu al medi natural i insta a la direcció a que prengui mesures per regular i restringir en cas necessari les activitats que s'hi realitzen.

Les reunions del Consell consultiu són bianuals.
El 1993 s'estimaven 1.000000 de visitants a l'any, el 2008 l'estudi de Freqüentació i mobilitat del Parc de Collserola realitzat per la fundació Abertis amb l’IERMB n'estimà 2.100000. A l'actualitat es compta que es superen els 2.500.000 i cada cop es realitzen més activitats col·lectives, esportives i fins i tot competitives.
Diversos estudis advertien que la sobre-freqüentació suposa un impacte negatiu real al medi natural, per exemple la Diagnosi ambiental al Parc de Collserola (Universitat Autònoma de Barcelona - Diputació de Barcelona) l'any 2008 concloïa “el fet de ser la serra de Collserola un espai natural amb taques de desenvolupament urbà difús, unides a través de grans eixos viaris, ha promogut una freqüentació del parc excessiva i poc regulada”. També que “El Pla especial del parc no ha estat capaç de garantir la conservació de la biodiversitat atesa la destrucció de molts hàbitats del parc amb elevat valor ecològic. A més, en no promoure zones de transició entre l’ambient urbà i el parc, ha estat incapaç d’evitar el procés de fronterització que s’ha anat consolidant durant els últims anys.” 

La direcció tècnica del Consorci és conscient que l'excessiva freqüentació pertorba els ecosistemes naturals i afirmava que “s'ha registrat una disminució del nombre d'espècies, com ara d'aligots i astors, i hi ha hagut un nombre elevat d'atropellaments, tant en els camins asfaltats com en els de terra, on sobretot el pas de bicicletes ha provocat l'atropellament d'amfibis”

Tot i això, des del Consorci del Parc Natural s'ha anat potenciant l'ampliació i millora de vials i camins, així com la senyalització per afavorir que encara més gent faci de Collserola el seu espai de lleure on gaudir de la natura. El fet és que tal com explicita la Diagnosi del 2008, la natura se'n ressent i fins ara no s'ha actuat prou per tal de minimitzar aquest impacte humà sobre el medi.

Debat sobre la freqüentació al Parc Natural.
La Plataforma cívica per a la defensa de Collserola (PCDC) porta més de 12 anys advertint de la degradació de Collserola i la necessitat urgent que es protegeixi i vetlli pel manteniment i millora dels seus ecosistemes. L'any 2005 es va aconseguir iniciar la tramitació de la declaració de Parc Natural, que no es va aprovar fins l'octubre del 2010 i des d'aleshores no s'ha fet gaire per canviar la situació. El nou Pla Especial que podria actualitzar les normatives i aturar la degradació del Parc pot trigar encara més d'un any a aprovar-se i la direcció del Parc és incompetent, i diu no tenir mitjans per fer complir les ordenances.
Mentrestant pressionats per tota mena d'entitats esportives que volen fer competicions a Collserola, s'autoritzen esdeveniments, curses i competicions o marxes esportives multitudinàries, caminant, corrents o les més impactants en bicicleta, en ocasions travessant corriols o pistes estretes, en espais naturals sensibles i provocant forta erosió, pertorbació de la fauna (en alguns casos nidificant), etc. Aquest fet és sistemàtic també quan molts grups de ciclistes organitzen sortides per zones indegudes com torrenteres i senders. Cada cop més gent fa esport al Parc al vespre o a la nit, quan la fauna terrestre aprofita per la seva activitat, i fins i tot el Consorci autoritza curses i activitats nocturnes.

Un de tants ciclistes que van per torrenteres: Delinqüent
Com a portaveu de la PCDC considero que Collserola rep massa visitants, s'hi autoritzen activitats impròpies d'un espai natural protegit i no s'aplica la normativa, deixant que vàndals i delinqüents campin per tot arreu sense que ningú vetlli pel bon estat del Parc Natural.
Cal fer un tomb radical a aquesta situació, i prioritzar la recuperació dels ecosistemes i les espècies que és l'obligació d'un espai de la Xarxa europea Natura 2000, per davant de l'oci esportiu, i altres activitats de lleure. Hem de ser conscients de la fragilitat de Collserola, al bell mig de la metròpoli barcelonina, i de l'impacte de la nostra presència i acció a l'entorn natural.
Al nostre parer, és necessari acotar i restringir activitats multitudinàries i també deixar d'autoritzar competicions esportives, així com la caça menor.

Tothom te dret a gaudir de la natura, però no a abusar-ne. Cal que el Consorci del Parc Natural de Collserola, així com tots els municipis que el conformen, facin pedagogia del que es pot fer al Parc i del que no, i que les autoritats vetllin pel compliment de les ordenances sancionant als delinqüents.

Així ho hem plantejat al Consell consultiu del Consorci del Parc Natural de Collserola, i complementat pel catedràtic d'ecologia de la Universitat Autònoma de Barcelona Ferran Rodà de Llanza que ha plantejat la preocupació al respecte, i que per esclarir l'impacte de la massificació pot tenir al medi natural, ha proposat l'encàrrec de 2 estudis, un que analitzi la capacitat de càrrega antròpica dels diversos espais naturals que conformen el parc, i un altre de l'impacte específic de les activitats sobre la fauna macro-vertebrada. 

Complementariament el Consorci insta als 9 ajuntaments que el formen a conformar i unificar unes ordenances municipals específiques per al usuaris del Parc i per a establir un marc legal sancionador i regulador. Atès Collserola no disposa d'agents rurals que realitzin aquesta activitat i necessita el compromís de les actuacions de les policies locals per a vetllar .

Podeu consultar el comunicat de premsa sencer que amplia aquest article.

Oleguer Farràs
CEPA / Alnus - Ecologistes de Catalunya
Plataforma cívica per a la defensa de Collserola
Sant Just Desvern (08960) Baix Llobregat
http://alnus.pangea.org/
http://cepa.cat/
http://www.ecologistes.cat/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si vols pots expressar la teva opinió en el comentari...
També pots crear una nova entrada relacionada amb l'objectiu ambientalista o crític del Bloc, enviant un correu a oleguer.farras@gmail.com, opcional afegir una foto adjunta.