dimarts, 22 de maig del 2012

Què serà finalment dels arbres centenaris..?


Continuant on ho vam deixar, vam assistir a la reunió el passat dilluns 21 de maig, convocada per l'Ajuntament amb la presència del propietari de la finca i representant legal, que no estaven avisats que també hi seriem els qui havíem iniciat la campanya per salvar els arbres, inclosos jardiners del poble i un representant del gremi de jardiners.
A dia d'avui els arbres encara són al seu lloc i hi ha esperança que hi romanguin.
Entre tots vam intentar fer reflexionar als propietaris sobre els beneficis de conservar l'arbre a la seva finca i el valor natural i patrimonial que ofereix per si mateix, així com de la possibilitat de modificar parcialment el disseny de les cases si és necessari per aprofitar més la llum. També es va parlar de la possibilitat de podar parcialment l'arbre o fins hi tot de trasplantar l'exemplar per assegurar la seva pervivència, cosa que l'Ajuntament no vol assumir ja que no li compet. El que sembla clar és que l'alzina que està entre els dos roures està sentenciada, la resta queda obert... i es recomana no tenir pressa per realitzar la tala i així comprovar quina llum permet passar els roures tant a l'estiu amb la capçada densa com a l'hivern sense fulles.

En fi, l'Ajuntament reconeix que l'ha cagat per manca de previsió, i segons assegura ara està amb les mans lligades, i no pot fer més que restar com tots nosaltres a l'expectativa del canvi d'opinió dels propietaris i futurs residents. Mentrestant s'ha iniciat un treball per tenir un catàleg d'arbres exhaustiu i assignar-los la protecció deguda mitjançant la modificació de les ordenances municipals. Segons el regidor d'urbanisme, això pot trigar un any com a mínim.
Esperem poder continuar gaudint d'aquests i molts altres arbres la resta de la nostra vida passejant pels carrers de Sant Just Desvern. Cepa/Alnus -Ecologistes de Catalunya, anirem fent el seguiment d'aquest cas, i del futur catàleg de patrimoni natural.

1 comentari:

  1. També vaig participar a la reunió i he de dir que els experts o sigui els jardiners alhora amants dels arbres i més si són monumentals van valorar que l'alzina que està al mig dels dos roures està ofegada i per això creix amb dificultats, es pot treure i donar més espai als dos roures.
    La síntesi que faig de tot el prcès és que cal que el govern municipal es posi les piles per evitar que torni a passar una situació semblant.

    ResponElimina

Si vols pots expressar la teva opinió en el comentari...
També pots crear una nova entrada relacionada amb l'objectiu ambientalista o crític del Bloc, enviant un correu a oleguer.farras@gmail.com, opcional afegir una foto adjunta.