dimecres, 1 de febrer del 2012

EL PARC NATURAL DE COLLSEROLA CONTINUA SENSE LA PLANIFICACIÓ NECESSÀRIA

Per a que la declaració de Parc Natural de la Serra de Collserola tingui efecte i sentit, cal que la Generalitat no posi més pals a les rodes, i comenci a treballar per millorar substancialment l'estat natural d'aquest parc tant castigat i pressionat urbanísticament. Això ho ha de fer desenvolupant el Pla Especial de protecció del medi natural i del paisatge, amb els tècnics i científics que coneixen bé la serra, i amb la col·laboració de les entitats cíviques i la població.

Reserva Natural del Parc: La Font Groga
La declaració Parc Natural de la serra de Collserola es va fer esperar més de 5 anys des del compromís del Departament de Medi Ambient l'any 2005, finalment Collserola va ser declarada Parc Natural a final d'octubre de 2010. Des d'aleshores la gestió i planificació del parc continua igual i la Generalitat no ha fet cap pas per iniciar l'elaboració del Pla especial i d'usos corresponent, tal i com obliga el decret de declaració, on donava un termini de 2 anys per a desenvolupar-lo.

Les entitats que formem la Plataforma cívica per a la defensa de Collserola, demanar explicacions al director del Parc Marià Martí, en el marc de la reunió del Consell consultiu del consorci del parc de Collserola, el qual atribuïa tota la responsabilitat al Departament de Medi Natural i Biodiversitat, atès encara no havia posat un representant en l'orgue de gestió del Parc, per tant, ni havia assumit el compromís de participar en la gestió directa del Consorci aprovat l'any 2009 per l'anterior govern.
L'Ajuntament de Sant Just i el de Sant Cugat van aprovar, el passat desembre, mocions per reclamar l'elaboració del necessari Pla Especial de protecció del medi natural i del paisatge. A finals de desembre el mateix director de Medi Natural de la Generalitat, Sr. Josep Escorihuela es va incorporar a l'Assemblea General del Consorci del Parc de Collserola, i això hauria de servir per a que la Generalitat comencés a treballar en aquest nou marc de protecció, per deixar enrere l'actual del 1987, basat encara en el Pla general del 1976.
Creiem urgent impulsar el procés de redacció dels plans especials corresponents d'immediat, abans no es vagi planificant per altres bandes, com és el cas del projecte de les 16 portes de Barcelona, que tenen una afectació aproximada del 63% dins els límits del Parc Natural. Per això des de la Plataforma en defensa de Collserola i altres entitats hem demanat fer una moratòria d'aquests, i altres sectors on es vulgui desenvolupar plans urbanístics a la serra de Collserola fins que no s'aprovi definitivament el Pla Especial, que entre altres coses ha de determinar l'estructura general de l'ordenació de l'espai protegit i les actuacions necessàries per implantar-la, les directrius i les normes generals d'ordenació, ús i gestió, i la regulació dels usos i les activitats en l'àmbit del Parc Natural. Cal fer inventariat i la valoració de l'estat de conservació dels sistemes naturals, dels hàbitats i de les espècies de fauna i de flora presents al Parc, amb la determinació de les mesures de protecció adequades per a la seva defensa, recuperació i protecció, així com la concreció de les activitats que puguin comportar un risc per a les espècies, els hàbitats i els sistemes naturals, sobre les quals es requereix informe de l'òrgan gestor.
Tota aquesta feina d'elaborar el Pla Especial, si és que és vol fer ben fet i acuradament, difícilment és farà en el termini que marca el decret, com va explicar el Vicepresident executiu del Consorci, Josep Perpinyà, en el Ple de desembre.

Oleguer Farràs i Jané (portaveu de la PCDC)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si vols pots expressar la teva opinió en el comentari...
També pots crear una nova entrada relacionada amb l'objectiu ambientalista o crític del Bloc, enviant un correu a oleguer.farras@gmail.com, opcional afegir una foto adjunta.