dimecres, 30 de juny del 2010

La deixalleria més activa.

L'Ajuntament de Sant Just ens va informar en el butlletí que el passat mes de maig es va renovar el servei de deixalleria, mitjançant l'adjudicació a l'empresa d'inserció social Solidança. Diuen que el nou sistema "prioritza la recuperació i reutilització dels residus".
Evidentment és una bona notícia i amb la experiència que tenim al Centre d'ecologia i projectes alternatius (CEPA) -que també gestionem alguna deixalleria i ens em preocupat sempre per la correcta gestió dels residus-, confiem que realment es noti la diferència i s'estalviï abocar i incinerar molts recursos que fins ara eren considerats residus per l'empresa anterior CESPA, que entre altres coses també gestiona plantes incineradores.
Lamentem que l'Ajuntament hagi trigat tant a rectificar. La veritat és que la majoria de deixalleries metropolitanes continuen gestionades per aquesta mena d'empreses que tant sols intenten complir normativa, servint només de centre de transferència i sense treure el màxim aprofitament als residus, però si un màxim rendiment econòmic privat.
Per altra banda, com ja vam criticar quan es va inaugurar la deixalleria, considerem que a can Biosca està massa allunyada del centre i  això va en detriment de la participació ciutadana en el reciclatge.
En general a Catalunya, gràcies a la crisi el volum de residus ha baixat lleugerament, és una notícia molt positiva que suposa un respir per a determinats espais naturals que estan a l'espera de convertir-se en abocadors o per retardar també la construcció de una nova incineradora metropolitana, això suposa la reducció d'emissions de tòxics a l'atmosfera. Seria bo que tots plegats fóssim més conscients i generéssim menys residus disminuint el consum de forma voluntària, així com evitant la compra de productes sobreenvasats i l'ús excessiu de les bosses de plàstic.

Oleguer Farràs
Alnus / CEPA - Ecologistes de Catalunya
Sant Just Desvern (08960) Baix Llobregat
934731641 - 647330788
http://alnus.pangea.org/
http://cepa.cat/
http://www.ecologistes.cat/

2 comentaris:

  1. L'empresa que ha gestionat la deixalleria de Sant Just era CESPA, no TERSA

    ResponElimina
  2. Gràcies per la correcció, la confusió ve donada per que són empreses d'estil similar en àmbits propers. Ja ho he corregit.

    ResponElimina

Si vols pots expressar la teva opinió en el comentari...
També pots crear una nova entrada relacionada amb l'objectiu ambientalista o crític del Bloc, enviant un correu a oleguer.farras@gmail.com, opcional afegir una foto adjunta.