dissabte, 27 de març del 2010

Biodiversitat a la Vall de Sant Just (2) - El Colltort

Colltort

El colltort o formiguer (Jynx torquilla) és un representant força primitiu dels pícids i que, de fet, és bastant diferent dels altres picots. És ocell emigrant que a l'estiu habita al centre i al sud d'Europa, i a l'hivern emigra a l'Àfrica.

Aquest curiós ocell és un dels petits de la família dels picots, fa uns 16 cm de llarg, plomatge marró i gris estriat (de camuflatge), és poc comú a Collserola, el podem veure caminant per terra, entre l'herba o remenant la fullaraca, a la recerca d'insectes, aranyes i altres invertebrats. Tot i ser picot, no pica les soques dels arbres i fa niu en forats fets per altres.
En general el trobem allunyat de boscos i a les proximitats de camps de conreu. Curiosament, l'exemplar de la foto s'entretenia una tarda de gener caminant i picotejant pel terra, després es va enfilar a aquesta alzina a ran del camí de can Candeler, junt un petit bosc amenaçat d'urbanitzar-se.

Costums
Són, fonamentalment, ocells estiuencs, encara que també hi ha alguns que hivernen. En aquest aspecte, es diferencien de la resta de picots, que tenen costums plenament sedentaris. A més, aquests viatges els realitzen durant la nit.
Quan es veu en perill reacciona d'una manera característica: entaforat en el seu amagatall, avança i retira el cap, d'una manera lenta i amatent, alhora que emet un xiulet que recorda una serp i estarrufa les plomes del cap, mig desemmarcant-ne els ulls. L'acció acostuma a ésser efectiva i provoca el desengany de l'intrús, que, normalment, rebutja l'enfrontament amb les serps i, per si de cas, amb tot el que s'hi assembli.

Legislació aplicable

Reial Decret 439/1990 Annex II (Espècie d'Interès Especial)
Decret Legislatiu 2/2008       Espècie protegida (Categoria C)

Oleguer Farràs
Font: Viquipèdia, SIOC i Peterson)

2010 Any internacional de la biodiversitat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si vols pots expressar la teva opinió en el comentari...
També pots crear una nova entrada relacionada amb l'objectiu ambientalista o crític del Bloc, enviant un correu a oleguer.farras@gmail.com, opcional afegir una foto adjunta.