Tal com ens han explicat en diverses ocasions els grans naturalistes Martí Boada i Jordi Sabater Pi, és convenient que la gent conegui el seu entorn, cal sortir a passejar per sentir i gaudir la natura de prop i estimar-la, així, sent conscients del seus valors, serà menys provable que la fem malbé.
Com que a Sant Just tenim el privilegi de gaudir d'una vall que ens dona accés a l'espai natural de Collserola ens és fàcil sortir a passejar i observar la natura.
Com a aficionat a la fotografia que sóc, crec interessant que la gent conegui i reconegui les especies animals que viuen al nostre voltant i en aquest sentit l'estiu passat ja vaig presentar-ne unes quantes (Bestioles a la Vall de Sant Just aquest estiu) i en el que queda d'any 2010 aniré presentant unes fitxes simples que ens ajudaran a conèixer més coses de cada espècie.
La cotxa fumada és un ocellet bastant confiat, dels que no s'espanta de seguida que et veu. En general t'hi pots acostar a uns 5 metres sense que surti disparat. Fa uns 14 cm, i el mascle és de color cendrós amb la cua carbassa rovellat i la femella és menys vistosa. Com es veu a la foto, és un ocell preciós, aquí s'està gratant el cap contra una branqueta. Te forma molt semblant al pit-roig i com ell és insectívor i també menja petites baies. Freqüenta diversos paratges de la vall a l'hivern, com els camps de fruiters de can Biosca, can Candeler o entorns més pedregosos i feréstecs als voltants de la Penya del Moro.
Oleguer Farràs
+ info:
http://ca.wikipedia.org/wiki/Cotxa_fumada
http://www.sioc.cat/fitxa.php?sci=0&sp=PHOOCH
Cotxa fumada (Phoenicurus ochruros)
Estival nidificant a les zones d'alta muntanya del Pirineu i Prepirineu, on marxen quan arriba l'hivern ja que es comporten com a veritables migradors (hi ha recuperacions de polls marcats en niu i recuperats a l'àfrica del nord); a la resta del territori és un resident ben distribuït on trobi ambients adequats. Migrador i hivernant comú, especialment a la terra baixa mediterrània.Ordre Passeriformes
Família Turdidae
Legislació aplicable
Reial Decret 439/1990 Annex II (Espècie d'Interès Especial)
Decret Legislatiu 2/2008 Espècie protegida (Categoria D)
Hem de gaudir de la Natura. Vida només hi ha que una i alhora que lluitem i patim veien els desastres que es fan, disfrutem del ocells, del cel, dels arbres. Gràcies Oleguer per aquest apartat.
ResponEliminaJordi