diumenge, 14 de febrer del 2010

Biodiversitat a la Vall de Sant Just - La cotxa fumada

Aquest 2010 és celebra l'any internacional de la biodiversitat, i amb aquesta excusa farem una mica de divulgació de la fauna que trobem ven aprop nostre, a la Vall.

Tal com ens han explicat en diverses ocasions els grans naturalistes Martí Boada i Jordi Sabater Pi, és convenient que la gent conegui el seu entorn, cal sortir a passejar per sentir i gaudir la natura de prop i estimar-la, així, sent conscients del seus valors, serà menys provable que la fem malbé.
Com que a Sant Just tenim el privilegi de gaudir d'una vall que ens dona accés a l'espai natural de Collserola ens és fàcil sortir a passejar i observar la natura.

Com a aficionat a la fotografia que sóc, crec interessant que la gent conegui i reconegui les especies animals que viuen al nostre voltant i en aquest sentit l'estiu passat ja vaig presentar-ne unes quantes (Bestioles a la Vall de Sant Just aquest estiu) i en el que queda d'any 2010 aniré presentant unes fitxes simples que ens ajudaran a conèixer més coses de cada espècie.

La cotxa fumada és un ocellet bastant confiat, dels que no s'espanta de seguida que et veu. En general t'hi pots acostar a uns 5 metres sense que surti disparat. Fa uns 14 cm, i el mascle és de color cendrós amb la cua carbassa rovellat i la femella és menys vistosa. Com es veu a la foto, és un ocell preciós, aquí s'està gratant el cap contra una branqueta. Te forma molt semblant al pit-roig i com ell és insectívor i també menja petites baies. Freqüenta diversos paratges de la vall a l'hivern, com els camps de fruiters de can Biosca, can Candeler o entorns més pedregosos i feréstecs als voltants de la Penya del Moro.

Oleguer Farràs

+ info:

http://ca.wikipedia.org/wiki/Cotxa_fumada
http://www.sioc.cat/fitxa.php?sci=0&sp=PHOOCH

Cotxa fumada (Phoenicurus ochruros)

Estival nidificant a les zones d'alta muntanya del Pirineu i Prepirineu, on marxen quan arriba l'hivern ja que es comporten com a veritables migradors (hi ha recuperacions de polls marcats en niu i recuperats a l'àfrica del nord); a la resta del territori és un resident ben distribuït on trobi ambients adequats. Migrador i hivernant comú, especialment a la terra baixa mediterrània.

Ordre Passeriformes

Família Turdidae


Legislació aplicable
Reial Decret 439/1990 Annex II (Espècie d'Interès Especial)
Decret Legislatiu 2/2008 Espècie protegida (Categoria D)

1 comentari:

  1. Hem de gaudir de la Natura. Vida només hi ha que una i alhora que lluitem i patim veien els desastres que es fan, disfrutem del ocells, del cel, dels arbres. Gràcies Oleguer per aquest apartat.

    Jordi

    ResponElimina

Si vols pots expressar la teva opinió en el comentari...
També pots crear una nova entrada relacionada amb l'objectiu ambientalista o crític del Bloc, enviant un correu a oleguer.farras@gmail.com, opcional afegir una foto adjunta.