dilluns, 25 de gener del 2010

Collserola, un Parc Natural de protecció indefinida i sense garanties

Comunicat Plataforma Cívica per a la Defensa de Collserola - Alnus / CEPA - Ecologistes de Catalunya

La PCDC troba insuficient les dimensions i proposa una ampliació dels límits

La Vall de Sant Just guanya i perd àrees de protecció.

La Plataforma Cívica per a la Defensa de Collserola – PCDC, acull amb escepticisme el Projecte de decret de declaració del parc natural de la Serra de Collserola (PNSC), que ha proposat el Departament de Medi Ambient, degut al greu retard, després que hagin passat prop de vuit anys que entrés una proposta al parlament fruit de la mobilització ciutadana i ecologista, on es demanava la revisió del grau de protecció del Parc de Collserola.
En aquest temps el desenvolupament urbanístic, l'especulació i l'edificació ha crescut desaforadament dins el Parc i al límit dels sectors protegits perquè la planificació urbanística vigent (Pla General Metropolità de Barcelona), el PGM-1976, ho permetia i les administracions municipals en general se n'han aprofitat demostrant una manca de sensibilitat pel medi natural.
Els acords finals, per ampliar els límits de protecció del Parc han estat molt tímids, fins al punt que la superfície total del Parc, amb aquesta proposta de decret (si no s'accepten les nostres al·legacions) es veurà manifestament disminuïda. Fins i tot, inconcebiblement proposa retalls a determinats sectors protegits pel Pla d'Espais d'Interès Natural i la Xarxa Natura 2000 europea. S'augmenta la protecció de 765'5 ha, admetent una trampa anomenada ERE, Espai de regulació especial, que permetrà desenvolupar alguns sectors que ara tenen la qualificació de Forestal (sobretot a l'àmbit barceloní). Per tant el parc que quedi serà més petit que l'actual que fa 8.465 ha.
La proposta de PNSC es deixa per protegir molts sectors que fins ara mantenen un aspecte i funció natural o rústec, fins i tot quan la qualificació urbanística del sòl és compatible amb el Parc natural. Afegint aquests sectors com proposem, el Parc podria protegir més de 9000 ha.
El que si valorem força positivament de l'actual proposta, és la creació de les dues reserves naturals parcials de la Font Groga i de la Rierada-Can Balasc, atès són sectors de gran valor biològic; i que incorpora nous sectors com la Torre Negra, el Turó de Montcada, etc.
El decret no aporta concrecions a la necessària connectivitat de la serra amb els espais naturals propers formant l'anella verda. Aquest és un punt clau per garantir el sustent dels seus ecosistemes en el futur i hauria d'ésser prioritari potenciar, dimensionar i adequar una connexió ecològica suficientment efectiva, com ara no és el cas, abans de qualsevol altre desenvolupament urbanístic, o de qualsevol projecte de nous eixos viaris als que el decret, malauradament veu compatible amb la declaració de Parc Natural.
La PCDC proposem fomentar al màxim l'espai potencialment natural i agrícola que queda de la serra de Collserola i, per tant, cal maximitzar-ne els límits fins on sigui possible. Això inclou que el parc arribi fins les diverses zones connectores del riu Llobregat, la riera de Rubí, i abasti la màxima superfície connectora del Centre Direccional de Cerdanyola amb la plana vallesana, etc. Això no necessàriament ha d'impossibilitar el desenvolupament urbanístic d'alguns d'aquests sectors, però pel que si ha de servir és perquè en redueixin l'impacte mediambiental i de sostre edificable, de manera similar al que fins ara ha funcionat des del 1987 dins el Parc; tot plegat, per garantir que la transició entre les zones urbanes i el Parc sigui més gradual.
Una incògnita molt rellevant que queda, és la relativa a l'ordenació i planificació de l'ús i gestió del PNSC que es posposa durant uns 2 anys i que ha de determinar un nou Pla especial.
En el que pertoca la Vall de Sant Just, la proposta retalla el Mas Lluí, i incomprensiblement, tot l'entorn de la riera on ara s'ubica la gran obra d'ATLL (que suposem un dia o altra s'haurà de restaurar), així com un sector forestal de la Miranda que es fa servir d'aparcament. Per altra banda, es guanya tot el sector que es va compensar a determinats propietaris de la Vall en el polèmic conveni signat el 2004 amb l'Ajuntament que va des de can Carbonell a can Vilà i fins prop de can Biosca.
És una proposta del tot insuficient, atès la Vall abasta molt més entorn natural o rústec compatible urbanísticament amb el Parc natural. Nosaltres proposem que no hi hagi cap retall, exceptuant el sector d'habitatges del Mas Lluí que ja s'ha començat a arrasar. Incorporant sectors com can Biosca i can Candeler, així com altres sectors de la riera, fins el pont de can Padrosa.
 ____________________________________________________________

Per tal de poder tractar i debatre sobre el Projecte de Decret de declaració del Parc Natural de la Serra de Collserola
 
Reunió del Consell de Medi Ambient i Sostenibilitat.
Dijous 11 de febrer a les set del vespre a la sala de Plens de l'Ajuntament de Sant Just Desvern.

1 comentari:

  1. Així què? La vall està salvada i no es protegeix tota? Quina explicació dona l'Ajuntament? Volen continuar construint a can biosca i can Candelé?

    Defensem la Terra!

    ResponElimina

Si vols pots expressar la teva opinió en el comentari...
També pots crear una nova entrada relacionada amb l'objectiu ambientalista o crític del Bloc, enviant un correu a oleguer.farras@gmail.com, opcional afegir una foto adjunta.