dissabte, 24 d’octubre del 2009

La incineració a peu de Collserola

Ben aviat els forns de la cimentera a prop de casa nostra, la CEMEX-Sanson, cremarà residus i deixalles afectant l'aire de Sant Feliu i dels voltants perquè l'aire, com tothom sap, es mou. Cremar les deixalles en comptes d'aprofitar la tecnologia actual per allargar la vida dels materials i reaprofitar-los com  a matèria disponible ens obliga a continuar extraient dels recursos naturals. Heus aquí quatre dades del què suposa la opció a la incineració.

Si a Europa es reciclés el 50% dels residus es reduiria l'emissió de 247 milions de tones de C02 i si és reciclès el 65% uns 303 milions de Tn de CO2. La recollida selectiva i el reciclatge generen 10 cops més ocupació i activitat econòmica que no es pot deslocalitzar. El reciclatge estalvia 18 cops més d'emissions de CO2 que amb les incineradores més sofisticades. Si Catalunya apliqués un Pla Alternatiu de gestió dels residus que reciclés el 65%- sense incineració- es reduirien 260.000 tones de Gasos d'efecte hivernacle i permetria estalviar 1.000.000 de tones anuals de CO2. Doncs, un pla de gestió de residus sense incineració permet estalviar més emissions que la incineració.

A Europa hi ha països que
opten pel reciclatge, assolint-se nivells de fins al 70%, com a Flandes, Bèlgica. La Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), la Federació Ecologistes de Catalunya (EdC), entitats de pagesos, el Centre d’Anàlisi i Programes Sanitaris (CAPS), diverses plataformes contra la incineració de residus, entitats ecologistes i ciutadanes, han presentat al.legacions contra aquest pla rauxat del misto. 

 

M Gràcia S. Vilarrubias

 

1 comentari:

  1. Com gairebé sempre i no és casual, la voluntat política està de part de la solució més contaminant i de curt termini. També sòl servir només per tapar forats, com en aquest cas per reduir els residus que ja no saben que fer-ne i on deixar-los, opten per cremar-los i integrar-los al medi ambient de manera contaminant afirmant que el resultat és innocu.

    Sort que els ecologistes al costat dels científics fem el crit per denunciar-ho.

    ResponElimina

Si vols pots expressar la teva opinió en el comentari...
També pots crear una nova entrada relacionada amb l'objectiu ambientalista o crític del Bloc, enviant un correu a oleguer.farras@gmail.com, opcional afegir una foto adjunta.