divendres, 11 d’abril del 2008

Debat sobre Collserola a l'Ateneu Barcelonès

Conclusió. Hi haurà Parc Natural amb noves infraestructures i més creixement urbanístic.

Ahir dijous a la tarda va tenir lloc el tercer debat sobre la necessitat de protecció de Collserola a l'Ateneu Barcelonès, organitzat per la Plataforma cívica per a la defensa de Collserola. Josep Moner va ser l'encarregat de fer una presentació de l'acte i una introducció a la situació crítica en que es troba la serra.

Ecòlegs i biòlegs prestigiosos com Ferran Rodà, Josep Germain, Narcís Prat o el mateix biòleg del Consorci del Parc de Collserola Francesc Llimona, van ser la veu que defensava la necessitat de protegir la Serra, a través d'una filmació feta expressament per a l'acte. La declaració de Parc Natural que va anunciar el DMAH és molt benvinguda i necessària, però cal assegurar que s'aturarà el desenvolupament urbanístic i d'infraestructures a la serra per garantir la pervivència dels ecosistemes, així com la connexió ecològica amb altres espais naturals propers com la plana Vallesana i Sant Llorens de Munt i la revitalització de les rieres.

Posteriorment es va projectar una altra filmació on els diversos representants dels partits polítics parlamentaris (excepte el PSC que no va voler fer declaracions) van declarar el seu suport a la declaració de Parc Natural, tot i que determinats partits opinaven que encara s'ha de permetre més desenvolupament i infraestructures, destacant el PP. Cap partit assegura que no es desenvolupin més infraestructures a Collserola en un futur, atès s'està permetent un fort creixement metropolità que pot fer aviat necessaris determinats nous vials.

Com a portaveu del DPTOP, va intervenir Jaume Busquets que treballa l'actual Pla territorial metropolità. Ell assegura que el nou pla és molt més respectuós amb el medi ambient que l'obsolet PGM que ha de substituir, tot i que com que el model de creixement metropolità no es pot aturar, s'ha de garantir per tant noves infraestructures per al futur i no es pot descartar que es desenvolupin a Collserola.

També va participar a l'acte la representant del DMAH Isabel Boncompte, que va orientar que la declaració de Parc Natural podia fer-se efectiva possiblement el proper any 2009. La intenció del DMAH és protegir el màxim, però cal l'acord amb els ajuntaments i no sempre estan disposats a admetre retalls al seu desenvolupament. Qui te les competències per desclassificar infraestructures és el DPTOP i el Parc Natural que s'aprovarà no garantirà que no es puguin fer, però obligarà a tenir més cura amb el paisatge.

Els dos representants de l'administració van assegurar que la declaració de Parc Natural no faria content a tothom i que com sempre en aquesta democràcia, la ciutadania te dret a fer les esmenes oportunes quan s'obri el període d'al·legacions del Pla Territorial i també al Pla de declaració del Parc.

L'ecòleg Narcís Prat va intervenir introduint una proposta del tot contrària a la de les administracions. Va dir que el que necessitava Collserola després de tant desordre urbanístic dels darrers anys, era no només aturar la urbanització, sinó (com es fa en altres països) iniciar la de-construcció de les urbanitzacions fetes a determinades zones naturals claus per al Parc Natural.

El públic assistent va preguntar sobre determinades amenaces urbanístiques concretes i sobre la contaminació que provoquen determinades indústries cimenteres ubicades a la mateixa serra, també argumentaren que el que hauria de fer l'administració és posar en qüestió aquest model de creixement sense aturador que fa que cada vegada quedi menys espai natural, necessari també pel gaudi i la salut de tots plegats. La gent també es queixava que l'administració no te en compte la veu del ciutadà i sí la dels interessos econòmics d'uns pocs.

Vist que el govern no està per una protecció real de la serra, ni de l'actual Parc, la Plataforma cívica per a la defensa de Collserola convida a la ciutadania a recolzar la defensa de d'aquest espai natural emblemàtic signant el manifest per un nou marc de protecció de Collserola al web http://collserola.org/salvemelparcnatural/ i participant aquest diumenge a la Marxa en defensa de Collserola i la concentració popular que es farà a la Plaça del Tibidabo a les 12:30h.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si vols pots expressar la teva opinió en el comentari...
També pots crear una nova entrada relacionada amb l'objectiu ambientalista o crític del Bloc, enviant un correu a oleguer.farras@gmail.com, opcional afegir una foto adjunta.