dissabte, 11 de maig del 2019

Jornada Netegem l’Entorn a Mas Lluí, dins de la iniciativa Let’s Clean Up Europe.

11 de maig del 2019.

L’activitat ha estat una iniciativa de l’Associació de Veïns de Mas Lluí, en concret per l'Olga González i l'Elena Barambio, a les quals Alnus agraeix l'excel·lent proposta.

Uns 60 inscrits a la neteja
El Mas Lluí és un barri recentment construït a tocar amb el límit del Parc de Collserola i Sant Feliu. En els passejos per Collserola es pot percebre un alt nivell de brutícia, deixalles de tota mena i acumulació de residus que pateix aquest bosc metropolità altament transitat. I aquest problema es fa extensiu a tot el món, a les costes marítimes, als boscos, a les muntanyes i rius. I, en concret, l’acumulació del plàstic és especialment un problema global molt greu. Ja s’ha trobat en femtes humanes d’Amèrica, Europa i Àsia, indicatiu que tota la cadena tròfica els conté. Degut a aquesta situació, membres de l’ associació de veïns van organitzar una recollida col·lectiva i voluntària just als voltants del barri, uns metres parc endins. I Alnus/CEPA - Ecologistes de Catalunya hi hem participat. Com a activitats addicionals hi ha hagut una autòpsia d’un contenidor de rebuig, un taller de reparacions de bicicletes, un taller de dibuix natural i un racó pels suggeriments. 



S’han format 13 punts de neteja. A nosaltres ens han adjudicat un dels racons més severs, una petita fondalada, amb desnivell, a on els arbres cobrien un vàter, una instal·lació elèctrica seccionada a trossos, sis rodes de cotxe mig enterrades, preservatius i els seus contenidors, llaunes de begudes i del tipus per oli de cotxe, un munt de tubs, ampolles, bosses i trossos de plàstics, porexpan escampat per tot arreu. A destacar els plàstics mig enterrats molt dificultosos de treure. Tot allà, enutjant els animals i plantes. I amb el pas del temps, el plàstic desintegrant-se per convertir-se en microplàstic, la nostra herència.



Arrencant plàstics mig enterrats
Deixalles de tota mena

Tubs escampats
Restes d’instal·lació elèctrica

Tots els grups de participants menys el nostre han portat les deixalles a la plaça Iulia Quieta. Alguns han hagut d’anar i tornar més d’una vegada, no tenien prou bosses on posar les deixalles. Un cop tot acumulat, s’ha classificat i posat en grans bosses que posteriorment les han recollit els camions de la brossa. En la nostra fondalada hi havia tantes deixalles voluminoses que les hem hagut d’acumular a la carretera més propera i senyalitzar-les amb cons. 



La nostra collita


Per altra banda, de l’autòpsia de contenidor de rebuig n’ha sortit menjar empaquetat el menjar és tant barat que fins i tot el llencem), restes d’orgànica, ampolles i pots de vidre, plàstics i envasos,... la resta (no reciclable) no arribava a un 20%, omplia una bossa d’escombraries com a molt.

Estem contents de veure l’alta participació que ha tingut la iniciativa, amb fins a 60 inscrits. La mitjana d’edat era d’uns quaranta anys, hi havia gent molt jove, famílies amb nens, i els veterans irreductibles. Hem acabat amb aquella sensació compartida d’haver-nos ajudat a nosaltres mateixos, i reverenciat una vegada més a la Natura, aquesta vegada netejant-la.

Maria Solà Vilarrubias

1 comentari:

  1. He participat en aquesta jornada. Estic força content de veure que part de la Humanitat va reaccionant i entenen que som Natura.

    ResponElimina

Si vols pots expressar la teva opinió en el comentari...
També pots crear una nova entrada relacionada amb l'objectiu ambientalista o crític del Bloc, enviant un correu a oleguer.farras@gmail.com, opcional afegir una foto adjunta.