dilluns, 22 de juny del 2015

Un projecte per recuperar varietats de fruiters antics i omplir de biodiversitat Collserola, papallones incloses.

El tros d'en Jordi Roca, dins la finca de can Planes, a tocar de la riera de Vallvidrera, és un camp de fruiters de varietats autòctones antigues que porta 15 anys recuperant, el camp incorpora un hortet, un estany i tot un sòl semidescuidat que ha originat un prat amb moltes espècies d'herbassar i flors que afavoreixen alhora l'aparició de molts insectes, entre ells les papallones. Només en un parell de dies he identificat 26 espècies diferents de papallones diürnes (Ropalòcers) i unes 22 de Heteròcers o arnes (mal anomenades nocturnes).
De les diürnes en destacaria per escasses:l'Escac ros (Ochlodes sylvanus), el Merlet major (Pyrgus alveus), la Safranera pàl·lida (Colias alfacariensis) i la blanqueta de la mitja lluna (Pieris mannii).
De ben segur que en una temporada es podran identificar més de 40 espècies diferents de les 71 que fins ara  s'han descobert a Collserola.
Hi ha espècies de papallones que visiten molts hàbitats i flors, i n'hi ha d'altres de molt selectes que es mouen en petits ecosistemes prop de la planta que s'alimenten les seves erugues. Aquí trobem diferents hàbitats en poc espai, envoltats d'un bosc frondós, tant mediterrani com de ribera, cadascun asociat a diferents espècies, cosa que fa de la finca un lloc privilegiat, on s'afavoreix la diversitat tant de flora com de fauna.

Aniré fent el seguiment de les papallones, i a veure que en resulta al cap d'una temporada...
De moment adjunto unes fotos:

Pieris mannii poc freqüent
Pieris napi o Blanqueta perfumada, papallona molt més comuna.
Pyrgus alveus, poc freqüent
Provablement trobarem més espècies d'heteròcers que de papallones diürnes.
Un parell d'exemples d'heteròcers:


Un veí de la finca que en un més es convertirà en Papallona reina (Papilio macaon)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si vols pots expressar la teva opinió en el comentari...
També pots crear una nova entrada relacionada amb l'objectiu ambientalista o crític del Bloc, enviant un correu a oleguer.farras@gmail.com, opcional afegir una foto adjunta.