dijous, 2 de maig del 2013

Descobrim papallones de Collserola a Can Ginestar


Quan ens parlen d'una exposició de papallones a tots ens venen a la ment aquelles capses plenes de lepidòpters caçats al vol i sacrificats, l'exposició de papallones que hi ha aquests dies al CIM de Can Ginestar no és així, és quelcom de diferent i de semblant a la vegada.

Es tracta d'una mostra de pòsters fotogràfics amb imatges a color i textos (res d'agulles, cap punció) i una composició audiovisual que recullen les vivències i recerques fetes al llarg dels darrers anys per l'ecologista santjustenc Oleguer Farràs a Collserola i molt específicament a la Vall de Sant Just.
Un plantejament marcadament distint –per posar un exemple abastament conegut– seria  l'emprat per l'escriptor Vladimir Nabokov (1899 – 1977) quan les caçava, les estudiava i les dibuixava. De tota la vida era una de les seves dèries fins el punt de dir que els plaers literaris no són res al costat d'una papallona.

Que tenen de comú, però, els pressupòsits de Vladimir i d'Oleguer? Segur un veritable amor per aquestes criatures.

L'exposició Descobreix les papallones de Collserola –contrastant amb el que feia l'autor de Lolita– demostra com han canviat les mentalitats i les tecnologies respecte a la nostra relació amb el món exterior i amb els insectes en particular.

Els nous mèdia (la concepció i democratització de la fotografia digital, els maquinaris i programaris per a l'autoedició, les bases de dades...) en aquest cas són eines per a l'ecologia! Eviten punxar, sacrificar... mantenen la joia del vol capriciós de les reines del parc autèntic patrimoni natural del nostre poble.

Antoni Mercader
 
+ informació

1 comentari:

  1. Estic moltttt "orgullòs" de haver col.laborat una mica i de participar amb Oleguer en la defensa de la Natura, l'exposició m'ha impactat per la seva qualitat, rigurositat i és un aficionat no un professor de universitat. Convido a totes les persones properes i llunyanes que passin a veure l'exposició i gaudeixen.

    ResponElimina

Si vols pots expressar la teva opinió en el comentari...
També pots crear una nova entrada relacionada amb l'objectiu ambientalista o crític del Bloc, enviant un correu a oleguer.farras@gmail.com, opcional afegir una foto adjunta.