dijous, 17 de maig del 2012

ÉS EL MOMENT DE PENSAR COM VOLEM EL PARC NATURAL DE COLLSEROLA...


El pla especial de Collserola s'ha de redefinir tenint en compte la declaració de Parc Natural de 2010 obligava a establir un Pla Especial Conseqüent al nou marc de protecció, així com un Pla d'usos que defineixi que es pot fer, o no al Parc natural. És el moment que tots hi participem i diguem la nostra...

Imatge de Collserola a Sant Feliu de Llobregat amb el Mas Lluí al fons
Actualment hi ha dos plans i tres delimitacions, el PEPCO original de 1987 més ampli, la Xarxa Natura Europea 2000 aprovada el 2006, i el que marca el decret del Parc Natural de 2010 que s'ha de definir aquest any 2012. Hi ha qui vol unificar-los per simplificar-ne la gestió, però si es fa, el més probable es que hi surtin perdent els espais protegits pel Pla inicial del 1987 que és el més ampli ja que incorpora sectors amb un possible desenvolupament urbanístic que en la seva majoria no es van incorporar a la delimitació del Parc Natural.
Els ciclistes s'han convertit en una plaga a Collserola
El fet és que els grups ecologistes estem reclamant que hi hagi un fòrum de participació ciutadana, com és legalment obligat en aquests casos, tot la Generalitat diu que ho posposarà per quan ja ho tingui tot embastat. Pretén planificar-ho a la seva només consultant els ajuntaments i deixant pràcticament al ciutadà i les entitats només el dret a presentar al·legacions.
Les entitats que formem la Plataforma Cívica per a la defensa de Collserola creiem fonamental una participació oberta de tots els usuaris i interessats en la protecció efectiva del Parc Natural en un únic fòrum, sense dividir-lo en col·lectius sectorials, com propietaris, empresaris, usuaris i entitats cíviques, com se sol fer en aquests casos.
L'Ajuntament de Sant Just Desvern, diu que com a mínim presentarà les seves propostes consultant la ciutadania, d'entrada mitjançant el Consell de Medi Ambient i Sostenibilitat, que és obert a tothom encara que hi participem poca gent en general. De manera que us convidem a participar-hi aquest dijous 24 de maig i digueu la vostra.*

Algunes idees pel debat... El parc natural és de fet una reserva d'habitats i espècies de flora i fauna, en aquest cas molt proper a la metròpoli, és evident que les persones n'hem de gaudir també, però com?

Cal continuar fomentant el turisme i l'ús pel lleure en un espai natural tant freqüentat que necessita descongestionar-se?
Cal restringir d'alguna manera el pas de vehicles, bicis i vianants, així com algunes activitats a ambients especialment sensibles com les reserves naturals? I en altres espais concrets? Podem proposar i definir altres reserves o ampliar l'espai protegit? És necessària una vigilància i control més intensiva? S'ha de continuar permetent la caça esportiva o només els controls d'espècies com el senglar? Hi altres mètodes de control d'espècies? Podem collir tants espàrrecs, bolets, etc. com vulguem i a tot arreu?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si vols pots expressar la teva opinió en el comentari...
També pots crear una nova entrada relacionada amb l'objectiu ambientalista o crític del Bloc, enviant un correu a oleguer.farras@gmail.com, opcional afegir una foto adjunta.