dimecres, 23 de juny del 2010

La crisi econòmica: Preguntes, preguntes i més preguntes...

Hi ha tres factors en l’economia
- Matèries primeres
- Tecnologia
- Mà d’obra
Els tres factors interrelacionats creen el producte manufacturat, en la recerca de la màxima rendibilitat i competitivitat.
Per altra part cal un sistema que permeti intercanviar mercaderies
Sistema monetari, financer.
MATÈRIES PRIMERES. PREGUNTES...
En un Món limitat és possible créixer contínuament? ... més ferro, més coure, més liti, més vaixells i més tècnics per pescar. La realitat ens mostra l’esgotament dels productes i la desaparició de recursos, bacallà, bisons, fustes nobles, minerals que tenen un temps per esgotar-se, petroli, urani, etc., fan que aquest principi sagrat del creixement sigui una proposta quimèrica, ja mirant solament aquest apartat dels tres que formen la trilogia bàsica de l’economia.
TECNOLOGIA I MÀ D’OBRA . PREGUNTES...
L’investigació en maquinaria moderna fa que els productes surtin més econòmics i utilitzant menys mà d’obra.
Surten més productes al mercat, però hi ha que poder-los vendre, si les persones són cada vegada menys necessàries per la seva producció, resten sense treball, vol dir sense salari per poder comprar.
En un temps el capitalisme central, posem un exemple l'empresari Ford pensava pagar bé als seus treballadors per que fossin ells qui compressin llurs cotxes. Actualment la producció tecnològica s’expandeix i està a tot el Món, al segle passat el capitalisme central teníem el control de la producció tecnològica, van gaudir d’un equilibri que permetia un nivell de vida elevat als treballadors d’occident, a costa de l’explotació dels recursos naturals de la resta de la humanitat, que estaven i estan en la misèria.
Si els costos a nivell mundial tendeixen a equilibrar-se, occident no podrà competir en la manufactura de productes, els treballadors aniran a l’atur, veien els centres comercials plens d’objectes que ja no poden comprar. Menys consumidors, menys moviment comercial, fins a igualar els sous a nivell mundial.
SISTEMA MONETARI I FINANCER
Cal un sistema per intercanviar productes, sistema monetari, actualment basat fonamentalment en el dòlar. El dòlar és un paper que emet el govern EEUU, i s’utilitza com a referent per fer les transaccions del complex mecanisme internacional.
Sabem que el 20% de les transaccions mundials es refereixen a l’economia real, producció de béns, el 80% són transaccions monetàries especulatives, com un immens casino. A EEUU la situació els ha estat beneficiosa al llarg d’un temps, fabriquen dòlars que van a parar a les reserves dels bancs i als especuladors que acaparen paper. Si aquest paper vol transformar-se de cop en productes el sistema cau com una immensa filera de fitxes de dominó, creant-se un caos al Món, és el xantatge terrorista del sistema actual. Actualment sabem que una immensa reserva de dòlars la té la Xina, que no vol que caigui el sistema ja que es quedaria sense res, EEUU no vol que caigui per què és el seu model, han estat vivint consumint productes, es calcula una quarta part, un 25 per cent de franc a costa del sistema, per sobre del nivell de producció propi a càrrec de la maquineta que fabrica dòlars, que és un simple paper.
És possible produir al màxim d’efectivitat productes i més productes, a nivell mundial, després qui els comprarà?...
Com s’equilibra els llocs de treball amb nombre de població?...
La revolució tecnològica avança i un dia els robots produiran tot.
Què farem els humans aturats i sense sou? En la fase del capitalisme central 1980 ens deien que entraríem en la societat de l’oci, ara fan treballar més hores i volen augmentar l’edat de la jubilació.
Les contradiccions s’accentuen i el sistema trontolla en la recerca de sortir de la crisis sistèmica.
Francis Fukuyama deia:“El consum de masses és el final de la història” (ara ja no ho veu tant clar).
Afirmo que el capitalisme com a sistema financer s'està acabant, serà un parèntesi en la història de la humanitat. Podem passar pàgina de forma pacífica evolucionant , superant les dificultats, primer acabant amb el quimèric i nefast sistema financer mundial i tornar a l’economia productiva.
Segon, partir del principi vital que la matèria és finita i per tant hi ha que reciclar permanentment.
Continuar en l'investigació i la tecnologia respectant aquests principis.
Entendre i practicar el principi: La justícia social, el dret a menjar de tothom es superior al dret a acumular riquesa.

Jordi Agulló i Guerra

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si vols pots expressar la teva opinió en el comentari...
També pots crear una nova entrada relacionada amb l'objectiu ambientalista o crític del Bloc, enviant un correu a oleguer.farras@gmail.com, opcional afegir una foto adjunta.