dimarts, 27 d’octubre del 2009

Recollida de residus i reciclatge a Sant Just. Serà bo el Porta a Porta?


D'entrada Alnus / CEPA - Ecologistes de Catalunya de Sant Just Desvern, creiem que si que serà bo. Però s'ha de treballar molt la campanya d'informació a la població i fer una ordenança adaptada al nou sistema.
L'Ajuntament de Sant Just està treballant per introduir la recollida de residus porta a porta (PaP) que implica la desaparició de la majoria de contenidors del carrer. Coneixent que la mitjana del percentatge de recollida selectiva dels 90 municipis que ja l'han posat en pràctica a Catalunya ronda el 80%, es dedueix que es podria millorar molt els resultats que avui dia i des de fa alguns anys a Sant Just s'estanquen en el 50% de separació dels residus, és podria dir que hi ha un 50% de la població que fa el gest de separar els residus en els diferents contenidors per a reciclar.
Segur que l'actual sistema podria funcionar molt millor si hi haguessin campanyes eficients i continuades de sensibilització i un seguiment i control dels punts conflictius (policia verda) que actualment no es fa. 
De totes maneres, si s'explica bé a la població el perquè del sistema PaP (tot i els inconvenients d'incomoditat horària per alguns, etc.), i s'adapta una bona ordenança, des d'Alnus / CEPA estarem d'acord en adoptar-lo, atès el resultats milloraran substancialment i per tant, es podran reciclar molts més materials, i conseqüentment es reduirà la contaminació ambiental. 
Precisament on suposadament se sortirà guanyant ambientalment, és en la recollida de la fracció de matèria orgànica, que actualment lpoca gent la separa i és dels residus més importants de tractar separadament,  a grans volums, i de no compostar-se o inertitzar-se, contaminaria  sòl avall dels abocadors, aqüifers, etc. com ja ha passat  arreu.
Per altra banda, no podem deslligar -com fomenta l'Ajuntament-, la recollida de la seva gestió i tractament final. Per això insistim en assegurar que l'Ecoparc no és una bona solució de gestió quan tens bons resultats de separació i pocs impropis en la matèria orgànica, atès allà barregen la recollida segregada de matèria orgànica de tots els municipis i malauradament la majoria ho fan molt pitjor que aquí.

Oleguer Farràs i Jané

1 comentari:

Si vols pots expressar la teva opinió en el comentari...
També pots crear una nova entrada relacionada amb l'objectiu ambientalista o crític del Bloc, enviant un correu a oleguer.farras@gmail.com, opcional afegir una foto adjunta.